Obiectivul obiectivelor, în 2020


Dezvoltare Personala, Leadership

30-12-2019
Like 643

Îți faci bilanțul pe 2019? Și, apoi, lista cu obiective pe 2020?

Dacă vrei ca tot ce pui pe listă să-și crească șansele de realizare, iar tu, în mod realist, să te poți bucura maxim la următorul bilanț, trece în capul listei un OBIECTIV cu litere mari:

SĂ CUNOSC CÂT MAI MULȚI OAMENI

CARE AU ACELEAȘI VISURI CA ȘI MINE,

CARE ACȚIONEAZĂ MASIV ÎN DIRECȚIA VISURILOR LOR

ȘI CARE AU DEJA REZULTATE MĂSURABILE!

Și, pentru asta, e nevoie să-ți răspunzi clar, în scris, la următoarele întrebări simple:

Alături de cine/ în ce grupuri vreau să îmi petrec cât mai mult timp în 2020? De ce?

Cum fac să ajung la ei/ în acele grupuri? ATENȚIE! Nu-ți pune întrebarea: oare pot ajunge la ei? Este întrebarea pierzătorului. Întreabă-te direct: CUM? Ca să obligi mintea la a căuta și a găsi soluții, nu piedici și vinovați.

Cât timp îmi planific în mod concret să-i caut și, apoi, să petrec cu acei oameni? Cât lunar? Cât săptămânal? Cât zilnic? Și notează-ți ce stabilești tu cu tine!

Ce îmi propun să învăț de la ei? Ce îmi propun să îi învăț la rândul meu?

 

După cum studiile constată, devenim, mai devreme sau mai târziu, media celor 5-6 persoane cu care interacționăm cel mai mult. Ne place sau nu ne place, gândim precum acele persoane, comunicăm și ne comportăm precum acei oameni, ne limităm visurile la nivelul lor mediu… Inclusiv buzunarele ne arată aproximativ la fel și, pentru asta, indiferent de situație, avem cele mai logice explicații: “N-ai ce să faci, asta e România! Mai mult uite că nu poate nimeni!...” De fapt, când spui “nimeni”, te gândești doar la cei de lângă tine și generalizezi.

Robert Evans, cel care a produs foarte celebrele “The Godfather” și “Love Story”, spunea:

“Există întotdeauna trei versiuni ale fiecărei povești:

versiunea ta, versiunea mea și adevărul.

Și nimeni nu minte”.

Pentru că fiecare dintre noi trăiește, în clipa asta, realitatea pe care e pregătit să o trăiască. Dincolo de contextul social, cultural sau familial, dincolo de condițiile în care m-am născut și am crescut, am puterea să-mi schimb povestea personală. Nu pe cea trecută; ci pe cea viitoare. Iar mediul, “triburile”, după cum bine le numește Seth Godin, sunt determinante. Intru ori, instinctual, în triburile care mă fac să mă simt familiar, cu oameni care gândesc ca mine, ca să nu par eu ăl mai fraier sau mai sărac sau mai neexperimentat dintre toți,… ori în triburile cu oameni mai buni decât mine în direcțiile în care și eu vreau să fiu mai bun decât acum. Cu oameni care, făcând anumite lucruri, având unele obiceiuri, mă pot învăța și pe mine să le dobândesc, mă vor determina, motiva, responsabiliza să devin cine chiar merit să fiu. Triburi în care, e adevărat, îmi va fi inconfortabil, foarte inconfortabil la început. Dar e cea mai bună soluție de creștere.

Eu, personal, “vânez” aceste grupuri, aceste comunități! Nu peste tot mă simt extraordinar și nu peste tot rămân.  Dar testez, experimentez, caut să adaug cât mai multă valoare, să ofer cât mai consistent din ceea ce eu sunt și evaluez cam cât de mult pot crește lângă ei, simțindu-mă și emoțional parte din comunitatea lor. Prioritizez și rămân acolo unde îmi spun inima și mintea, deopotrivă, să rămân.

Eu am niște întrebări de autoevaluare pe care mi le pun în mod constant. Un exercițiu pe care îl fac cu mine la modul cel mai serios, inclusiv cu răspunsuri scrise. Ca să înțeleg cu adevărat dacă doar am făcut bine ce am avut de făcut… sau am făcut, în primul rând, ce era bine de făcut.

*Pe cine influențez în ultima vreme?

*Cum influențez?

*Cât/ până unde influențez?

*Câți influențez?

Creștem împreună, ne bucurăm împreună! Restul sunt efecte.

Să ai un an nou spectaculos de frumos! Și, când vei trage linie, să știi clar că ai crescut, prin prisma oamenilor de care te-ai tot înconjurat. Spor frumos îți doresc!

Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, profiler din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții, activității tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Profiling, individual ori pentru grupuri de oameni, grupuri mici sau mari. catalin@catalinstoica.org 

 Taguri:
[dezvoltare personala]   [obiective 2020]   [Hai Sus]   [Academia de Bine]   [leadership]   [triburi]   [comunitate]   [oameni]   [efecte]   [bilant]   [obiceiuri]   [coach Catalin Stoica]   [John Maxwell Team Romania]   [training]   [profiler]