Viata e doar o perceptie personala. Poti accepta asta?


Dezvoltare Personala

15-09-2016
Like 696

Fii puțin atent la fotografia postată! Ce vezi în ea? Dacă ai chef, scrie simplu, cât mai complet, ceea ce vezi și abia apoi citește textul meu până la capăt.

Dacă nu, uite cum omul evaluează și interpretează o imagine în funcție de cultura de grup. E vorba de percepție vizuală, de diferențele dintre noi. E bine să știi că astfel de diferențe mari/mici se regăsesc foarte des și în interiorul grupului, al comunității, în diverse situații de viață: oamenii privesc și ascultă (teoretic) același lucru, dar văd și aud diferit. Uneori foarte diferit! Dacă ții cont de asta, dacă reții că nu există o singură / acceași percepție corectă și potrivită pentru toată lumea, vei putea să reevaluezi fiecare situație de conflict, fiecare stare emoțională neplăcută prin care treci. Îți vei da seama că nu poate fi mereu vinovat doar celălalt; că și dacă celălalt e mereu cel mai vinovat, tu poți schimba starea de fapt, poți îmbunătăți major ceea ce se întâmplă acționând TU altfel decât o făcuseși până atunci. Când faci în fiecare zi aceleași lucruri, vei obține în fiecare zi aceleași rezultate. Tu alegi! E singura șansă pentru a-ți fi mai bine. Lumea din jur nu se schimbă pentru că așa vrei tu dacă tu însuți nu te schimbi pentru tine, indiferent cât de corect, de bun te-ai considera. O relație (de cuplu, de serviciu, amicală etc) nu scârțâie niciodată doar de o parte a ușii.

„Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este să te pui în starea de a le face.” Brâncuși

Oamenii de ştiinţă au desenat ce se observă în fotografie și au arătat schiţa asta locuitorilor din Africa de Est. Aproape toţi participanţii la experiment au spus că femeia din mijloc îşi echilibra pe cap o cutie sau o bucată de metal.

Într-o altă cultură, care conţine câteva repere vizuale unghiulare, familia (grupul) din poză este văzută stând sub un copac.

Occidentalii (europenii și nord-americanii) sunt obişnuiţi cu colţuri şi forme pătrate de arhitectură şi ei situează familia într-un interior, iar dreptunghiul de deasupra capului femeii este interpretat ca o fereastră prin care poate fi văzut un boschet.

Interesant? Și mai ales util! Pentru mine, pentru tine, pentru fiecare dintre noi. Diversitate experențială; trăim exact aceleași întâmplări în moduri diferite, reacționăm diferit, ne simțim diferit. Pot controla doar ceea ce trăiesc, doar cum reacționez, doar ce simt EU! Atât. Și e de ajuns ca să-mi fie bine. Asta înseamnă dezvoltare personală: să înțelegi ceea ce inițial ți se părea o prostie, o aiureală, o imposibilitate.

„Pentru a avea succes şi a prelua controlul asupra vieţii noastre nu avem nevoie de lucruri cumpărate sau câştigate sau de succese obţinute, nu acestea ne aduc împlinirea, ci preluarea controlului asupra emoţiilor noastre. Modelând emoţiile, modelăm implicit comportamentul şi acţiunea. Tipul de comportament pe care îl adoptă oamenii este rezultatul stării în care se află ei înșiși. Cum anume reacţionează fiecare în acea stare se bazează pe modelele copiate de el din mediul înconjurător – adică, strategiile sale neurologice înmagazinate.” Anthony Robbins

Hai Sus! 



Taguri:
[academia de bine]   [dezvoltare personala]   [dr stoica]   [drstoica]   [anthony robbins]   [cultura africana]   [mintea]   [perceptia]   [tehnici de recadrare]   [schimbare]   [constantin brancusi]   [hai sus]