Recadrarea, mereu cheia întelepciunii


Dezvoltare Personala

02-03-2015
Like 309

Cineva posta, deunăzi, pe facebook, cu cele mai bune intenții, filmarea de mai jos și se bucura că primarul din Vilnius a trecut, zâmbind victorios, electoral, cu tabul militar peste o mașină civilă parcată ilegal. În ideea în care șoferul contravențional „merita” respectiva „lecție mai neortodoxă”. „Doar pentru ăia, nu discreționar.” Dar cine decide unde și cât e discreționar? Nu legea?

Când aplaudăm aceste gesturi, ar fi bine să ne gândim la ce a făcut primarul: ca să „pedepsească” o contravenție, a comis o infracțiune. Adică, un lucru și mai grav.

Un om care se dedă la o ilegalitate mai mare pentru a combate o ilegalitate mai mică va fi oricând în stare să încalce din nou legea ori de câte ori i se va părea lui că „merită” și, mai ales, când unii îl mai și aplaudă pentru asta. Însă oamenii, dacă-și dau voie, se pot gândi puțin că obiectivitatea e o utopie, totul ține de perceția fiecărui individ în parte și cel care astăzi se bucură de ce a făcut primarul, mâine poate deveni victima edilului. Fiindcă niciunul dintre noi nu e perfect, nu? Și dacă legea poate fi încălcată oricând, de ce mai există, de ce s-o mai respecte cineva? Am putea să procedăm toți la fel atunci când cineva „o merită”. Îți parchezi mașina o dată-n viață neregulamentar și vine cineva care ți-o distruge, deși cine știe cât munciseși pentru mașina aia.

Te-ai întrebat vreodată: când cineva îți face un lucru urât, rău, neplăcut, ți-l face… de ce?? Fiindcă el e sigur că are dreptate, că i-ai greșit cu ceva, că… „meriți”.

Recadrarea e cheia fericirii, a stării de bine. Dacă tot există lege, să o respectăm, să nu ne purtăm ca în junglă, chiar dacă unii o fac.

Da, corect: cel care parcase ilegal merită pedepsit. Dar de lege și civilizat; nu de un populist care e oricând în stare de orice alte lucruri imorale și ilegale pentru a se menține în funcția aia dătătoare de putere. „Puterea corupe. Puterea absolută corupe absolut.” A spus-o un lord englez.



Taguri:
[academia de bine]   [legea]   [mentalitate]   [primar]   [recadrare]   [schimbare]   [nlp coaching bucuresti]   [resurse]   [valoare]