Iti sunt prietenii dusmani


Oameni care motiveaza

25-01-2016
Like 537

Când spui “m-am săturat de oameni, de prieteni,  fiindcă mi-au înșelat mereu așteptările, m-au rănit, m-au trădat, am avut prea mare încredere în ei și astfel am greșit”, te cerți pe tine, te judeci și te condamni pe tine. Nu există viață fără oameni în jur, decât dacă vrei să devii pustnic, să te faci Daniil Sihastrul. :) E, probabil, mai ușor să-ți găsești liniștea în singurătate. Dar e doar liniște. Multă, vindecătoare și neprovocatoare. Cu revelații și momente asemenea. Însă fericirea maximă, aia entuziasmantă, apare doar între oameni. E greu să fii liniștit între oameni; dar ce bine te simți când îi ai în jur, când sunt așa cum îți plac și viața e roz! De ce crezi că în momentele alea totul e perfect cu cei din jurul tău? Pentru că TU creezi toată armonia asta întâi în tine, iar ea se răsfrânge în afară. Dacă nu e, o poți face să se instaleze încet-încet, să-ți umple mintea, sufletul, să faci pace cu tine, ca să poți face apoi pace cu toată lumea. E greu din punct de vedere practic, recunosc. Dar deloc imposibil! Exact așa se comportă oamenii fericiți, chiar dacă mulți dintre ei n-au exersat nimic în mod conștient. Observă-i pe fericiți și încetează să-ți mai spui că doar ei pot!

Ce-ar fi să te folosești mai des de puterea de a nu răni, de a nu pedepsi? Ce-ar fi să uzezi mai mult de cuvinte precum: "îmi pare rău", "mulțumesc", "te înțeleg", "te rog", "bravo, felicitări"?...

Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mai ia pe cineva cu tine. Ca să poți fi un model pentru oameni, întâi trebuie să-i aduci în jurul tău. Și să te străduiești să-i păstrezi aproape.

Psihologia integrativă spune că oamenii caută relații și interdependențe pe tot parcursul vieții lor. Suferi de pe urma unui om rău? Iartă-l, ca să nu fie doi oameni răi. Și mergi mai departe, făcând alegerile care-ți dau o stare de bine, lăsându-le în urmă pe celelalte. Niciodată nu a fost și nu va fi altfel. Doar percepția mea, a observatorului se tot schimbă. Lumea e frumoasă fiindcă așa o văd eu. Eu aleg. Și te invit să exersăm împreună frumusețea lumii, vrei?Taguri:
[dr stoica]   [drstoica]   [academia de bine]   [friends]   [prieteni dusmani]   [relatii]   [atitudine]   [hai sus]   [multumesc]   [psihologia integrativa]