5 to 7. Iubire de după-amiază.


Filme despre Tine

05-07-2015
Like 358

Un film din 2014, despre care cred foarte tare că merită o notă mai mare decât ce are deocamdată pe imdb (6.9). Scris și regizat de un anonim – Victor Levin. Cu Anton Yelchin în rolul principal. Și cu o franțuzoaică, Berenice Marlohe, în rolul franțuzoaicei Arielle. Cu o cuceritoare coloană sonoră în limba parizienilor.

E o poveste de dragoste dintre Brian și Arielle. Doi străini care se cunosc pe stradă, în New York, la o țigară. El, 24 de ani, singur, scriitor în devenire. În continuă devenire. Ea, 33 de ani, măritată, cu doi copii, trăindu-și prima iubire nebună.

Arielle: În cultura mea, acest lucru nu e judecat atât de dur.

Brian: Dar aici suntem în cultura mea. Si în cultura mea, daca nu am avea atâtea lucruri pe care sa le judecam dur, nu am avea cu ce sa ne umplem ziua.

Arielle: Poate cultura ta ar trebui sa se dezvolte putin… Poate sunt si alte moduri în care poti privi viata…

Lecții în cascadă pentru fiecare dintre noi. Reguli respectate și reguli încălcate. Tradiție, prejudecăți, libertate, respect, preț pe pasiune, onestitate, carpe diem, recunoștință, valori dintre cele mai diverse. Diverse, nu defecte. Nu pot coexista, dar nici defecte nu sunt neapărat. Trebuie să vezi filmul ăsta ca și când te-ai fi născut azi și n-ai ști ce legi scrise și nescrise are societatea. Să privești totul doar în baza emoțiilor. Emoții pro și emoții contra. Ai risca să trăiești așa ceva? Indiferent în care barcă te-ai afla? Ai fi făcut aceleași alegeri finale? Ai fi continuat la fel? Dacă întrebi 10 oameni în jur ce înseamnă pentru ei fericirea, ai auzi 10 definiții diferite.

Arlene: Exista doua forte pe Pamânt cu care n-ai vrea vreodata sa-ti masori puterile. Una este natura. Cealalta este iubirea. Nu este o situatie ideala, dar femeia îl adora pe baiatul nostru. Cum sa fii un parinte întelept fara sa te lasi înduiosat de cineva care îti adora copilul? Practic, ar fi antisocial.

Părinții lui Brian servesc ei înșiși o lecție privitorului. E o lecție complexă și complicată. Pe care o poți accepta sau nu. O poți accepta în multe feluri diferite. Suntem, pur și simplu, rezultatul propriilor noastre alegeri, în fiecare moment.

Jane: Viata este o colectie de momente. Important este sa contribui cât mai mult pentru a avea cât mai multe frumoase.

Brian are pereții plini de refuzuri din partea revistelor cărora le-a trimis povești spre publicare. În timp ce unii îl văd plin de eșecuri, el continuă să spere, să interpreteze refuzurile în felul său, să codeze totul altfel. E felul de a gândi al celor care, într-o bună zi, ajung sus, indiferent la ce anume se referă acel „sus”. Ideal e să ajungi sus pe toate planurile: personal, relațional, profesional, financiar…

Arielle: Pune deoparte ceea ce crezi tu despre cum sunt oamenii, Brian. Lumea te va surprinde cu bunavointa ei daca o lasi.

Cât de mult reușim să facem asta? Cât de des exersăm observarea lumii fără să o judecăm? Cât de puțin ne raportăm la bunătatea celor din jur și cât la răutatea, la greșelile lor?

Pe planeta asta, totul e trecător. Totul. Și viața, și oamenii, și lucrurile, și evenimentele, și sentimentele… Dar toate sunt înlocuite cu ceva, la alegerea noastră. Când schimbarea se face dirijată de mințile noastre și nu cu noi în postura de sclavi ai schimbării, se cheamă că există inteligență emoțională. Dar ea, inteligența asta, se exersează zilnic, în cele mai grele încercări, pentru a fi crescută în mod sigur și sănătos…

Faptul ca ceva anume nu dureaza pentru totdeauna nu îi scade valoarea. Eu, personal, sunt foarte de acord cu asta.

Mai jos am postat o piesă de pe coloana sonoră a filmului – „Le Temps de L’Amour”, cu Terra Naomi. „Je t’aime. Just for the records.” Cam așa.Taguri:
[inteligenta emotionala]   [iubire de dupa amiaza recenzie]   [poster 5 to 7]   [recenzie 5 to 7]   [terra naomi music]   [drstoica]