Tu schimbi, te schimbi sau astepti sa se schimbe?


Inteligenta Emotionala

11-07-2016
Like 415

„Tipei” din imagine Smile i se spune „rața lui Wittgenstein”. În prima secundă, în funcție de ce îi este mai obișnuit, mai familiar, mai aproape de propria realitate, mintea privitorului va vedea o rață sau un iepure. Și e normal. Dar ce anume ne spune acest lucru despre noi? Că suntem Diferiți. Diferiți, nu Defecți. Pentru că încep cu aceeași literă, tindem să punem semnul egal înttre diferit și defect atunci când celălalt e altfel decât noi.

Trăsăturile, talentele, abilitățile, capacitățile, experiențele și poveștile (foarte) diferite de viață, oamenii diferiți pe care i-am cunoscut, felurile diferite în care am interacționat cu ei, în care ne-au văzut ei pe noi determină, în final, modul în care ajungem să gândim, să privim, să auzim, să înțelegem și să ne comportăm în, cu, față de lume, dar și față de noi înșine.

Nu contează ce anume vedem în imagine – rață sau iepure. Contează ce facem cu ce vedem. Către ce anume ne duce ceea ce vedem. Să ne definim așteptările și să observăm de ce anume avem acele așteptări?

Să observăm din ce direcție privim? Chiar dacă ni se pare, ca-ntotdeauna, că noi privim automat din direcția corectă.

Dacă rezultatele acțiunilor noastre nu sunt cele dorite, dacă viața nu ne arată așa cum ne-ar plăcea, nu rața sau iepurele trebuie schimbată ori schimbat din poză, ci ceea ce vedem noi acolo. Înseamnă că în loc de rața gălăgioasă, trebuie să vedem iepurele sprinten. Sau invers: în loc de iepurele care ne deranjează, putem alege să vedem o rață frumoasă. Recadrare. Dacă nu e ok nici cu ea și nici cu el, vedem o planșă albă hașurată cu negru. Interesant contrast de culoare, nu?

Sau putem recadra și mai mult. Putem contribui la apariția unei noi figuri în poză. Să o desenăm cu mâna noastră, nu să așteptăm încontinuu să se deseneze singură ori să vină președintele/premierul să o facă. Pentru că, ghici ce!, n-o să vină! Smile

Uite aici, într-un alt articol mai vechi, 3 întrebări foarte eficiente în schimbarea de percepție. Nu-ți ia o zi să schimbi o stare, n-ar fi normal. Trebuie doar să exersezi pe bune cu astfel de întrebări potrivite, atunci când simți că furia începe să pună stăpânire pe tine.

Hai Sus!



Taguri:
[furia]   [recadrarea]   [nlp]   [academia de bine]   [tehnici pentru dezvoltare personala]   [hai sus]   [schimbare]   [intrebari]