The Martian. Un alt fel de Revenant


Filme despre Tine

13-02-2016
Like 387

După părerea mea, e departe de a fi declarat cel mai bun film al anului la Oscar. Are 7 nominalizări. Dar e genul de film căruia îi mulțumesc pentru că-mi amintește de ce și cum a supraviețuit și a evoluat specia umană. Datorită optimiștilor incurabili. Datorită acelor oameni care au crezut că se poate înainte de a se putea cu adevărat. Datorită visătorilor; căci cine visează mult, caută să învețe și să descopere cum ar fi să se întâmple fizic. A descoperi înseamnă a acționa. Normal că nu e suficient să visezi. Trebuie să începi să faci ceva, orice; să începi cu ce știi și de unde nu știi, căci pașii se vor înlănțui de la sine.

Mă întreb cum ar fi ca oamenii secolului 21 să creadă că se poate, să-și astupe urechile când ceilalți le strigă s-o lase baltă, când le strigă vorbe urâte, demoralizatoare, jignitoare, și să facă? Ce s-ar întâmpla dacă fiecare dintre noi ar acționa ca și când de el ar depinde întreaga viață pe planeta asta?

Nu e de ajuns să fii inteligent. Și nici plin de mușchi. Ai nevoie să te adaptezi cât mai repede mediului în care te afli, ai nevoie să gândești „irealist”: cum ar fi dac-aș putea? ce aș face ca să încep să pot? de ce să mă opresc înainte de a trage în plămâni și ultima gură de aer?

Ai putea spune: "am mai văzut filmul ăsta". Dar chiar așa, ca în Marțianul, nu l-ai mai văzut. Poate încerci să te întrebi simplu: "eu ce-aș face dacă m-ar lăsa unii singur pe o altă planetă, timp de un an, un an jumate?" Cu aproape tot ce-ți trebuie pentru supraviețuire, să zicem. Ce-ai face ca să nu mori de singurătate?

Matt Damon, cu figura lui crispată (ca de fiecare dată), se descurcă foarte bine în rolul „fermierului” de pe Marte. Smile

Pe mine, Ridley Scott m-a convins cu primul Alien, din 1979. E un vizionar, un om care gândește departe, care gândește mare, împotriva curentului. Aici, două ore și jumătate mi se par cam lungi. Putea face un serial: prima parte – drumul spre Marte. A doua – revenirea. Cu bilet dus-întors. Smile

Mark Watney: Nu te mai gândi cât de greu e, nu te mai gândi că ăsta e sfârșitul. Doar începe să faci ceva, acționează oricum îți vine! Și te vei trezi rezolvând o problemă, fără, poate, să te fi așteptat la asta. Și apoi pe următoarea. Și când vei ajunge să rezolvi destule probleme, nu vei mai crede că ceva te poate opri prea ușor.Taguri:
[the martian recenzie]   [2016 film bun]   [oscar 2016 matt damon]   [poster trailer martianul]   [ridley scott]   [viziune]   [marte]