The Lobster. Care homar?


Filme despre Tine

27-12-2015
Like 466

O metaforă complexă și întoarsă pe toate fețele a unui viitor distopic, fantezist (deocamdată), dar posibil dacă ne lăsăm pradă dogmelor și convingerilor care ne limitează, convingerilor care nu acceptă că ele însele pot fi puse la îndoială, care nu acceptă că albul și negrul pot coexista, fără ca măcar vreuna dintre cele două variante să fie cumva greșită.

Un film de limbă engleză, nominalizat la Cannes, anul acesta. Scris și regizat de niște greci (Yorgos Lanthimos și Efthymis Filippou). Cu Colin Farrell și un buget estimat la vreo 4 milioane de dolari. Ieftin ca braga. :) Pentru americani.

David rămâne fără soție. Este adus într-un hotel de recuplare. Are 45 de zile la dispoziție să-și găsească o nouă aleasă. Să identifice trăsăturile comune care i-ar putea uni. Dacă unul dintre parteneri șchioapătă, pare normal ca și celălalt să aibă această caracteristică. Dacă unuia îi curge sânge din nas în mod neprovocat, aspectul acesta i-ar uni în caz că s-ar regăsi la amândoi.

În viață, succesul, împlinirea, fericirea în cuplu, în grup, de orice fel, apar numai dacă vei căuta, dacă-ți vei pune mereu atenția pe valorile comune cu ale celuilalt sau ale celorlalți. Inconștient, oamenii caută la ceilalți mai degrabă defectele. În acest film, un lucru interesant: oamenii caută să se apropie prin intermediul așa ziselor defecte. Și le caută reciproc și fac din ele un liant.

O luptă între două lumi și câte o luptă în fiecare din ele. Cum ți s-ar părea mai ușor să trăiești: într-o lume în care nimeni nu are voie să fie singur, în care toți cei singuri sunt ajutați în mod extrem să-și găsească un partener sau o parteneră de viață, în care cei ce nu reușesc sunt transformați într-un animal la alegere?... 

Sau într-o lume în care împerecherea este interzisă din toate punctele de vedere, mergând până acolo încât flirtul este aspru pedepsit cu ceea ce se numește „sărutul roșu”?

„E mai dificil sa te prefaci ca ai sentimente atunci cand nu ai, decat sa te prefaci ca nu ai sentimente atunci cand ai”, zice unul dintre personajele filmului. Tu ce crezi? Care variantă îți pare mai dificilă?Taguri:
[recenzie the lobster 2015]   [poster trailer homarul the lobster]   [lumi diferite]   [metafora]   [colin farrell 2015]