Suntem cu totii bine calculati matematic :)


Dezvoltare Personala

12-08-2015
Like 636

Numerologia este ceva la care oamenii de știință s-au raportat din cele mai vechi timpuri. Matematica și fizica au reușit să descopere existența numerelor în absolut tot ceea ce există. Numărul în sine este o vibrație și are efecte directe ori indirecte asupra vieților noastre.

Acesta nu e un articol de matematică. Ci unul care te-ar putea ajuta să înțelegi puțin mai bine viața ta și viața Universului, în general.

Ai auzit de șirul lui Fibonacci? Orice plantă, orice arbore respectă, în creșterea sa (înflorire, ramificare, bifurcare), numerele lu Fibonacci. Un arbore nu va avea niciodată un număr de bifurcații care nu se regăsește în șirul lui Fibonacci. Și asta poți verifica foarte ușor. Fiecare număr este suma celor două anterioare: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34….. Natura (inclusiv cea umană) se dezvoltă cumva în baza acestui șir de numere.

Strâns legate de șirul lui Fibonacci sunt și numerele iraționale, cele care au apărut parcă din senin, din structura de bază a Universului. Constante matematice de genul π (Pi); numere din alea interminabile după virgulă. :) Noi, când vorbim de Pi, îl identificăm cu 3,14 , însă el nu se termină niciodată.

La fel este și φ (Fi sau Phi), un alt număr irațional, egal cu 1,618033……. Acestuia i se spune Numărul sau Proporția sau Raportul de Aur. Este primul număr irațional descoperit și definit în istorie. Unul dintre acele numere denumite perfecte și se regăsește în tot ce vedem la noi și în jurul nostru. Raportul dintre lungimea întregii mâini și braț este egal cu 1,61. Raportul dintre braț și antebraț este de 1,61. Adică, matematic și foarte explicit:

fi

(braț + antebraț) supra braț = braț supra antebraț = fi. :)

Sau așa, desenat:

fifi

Spirala logaritmică vizibilă în forma urechii umane respectă acest număr. La fel, proporția dintre cele trei încheieturi ale fiecărui deget de la mână. Fi se regăsește în forma uraganelor, în colții elefanților, în construcția piramidelor egiptene. Catedrala Notre Dame din Paris a fost făcută în baza lui Fi. Templul lui Solomon are proporția de aur observabilă în întreaga sa structură. Galaxia Calea Lactee e Fi. Ombilicul împarte corpul omenescu în proporția de aur. Multe alte dimensiuni în ceea ce privește organismul uman respectă acest număr, acest raport.

fi-notre

Michelangelo, pictând tavanul Capelei Sixtine, a făcut-o ținând cont de numărul Fi. ”Rezultatul analizei a fost uluitor. Se poate vedea cum degetele lui Dumnezeu şi ale lui Adam sunt aliniate cu celelalte imagini de pe tavanul Capelei, în concordanţă cu raportul de aur”, spun cei care au cercetat asta cu multă răbdare.

michelangelo

Numărul de aur evocă echilibrul dintre a şti, a simţi şi a putea, este simbolul prescurtat al formei vii, al creşterii, este măsura generalizată. Mozart este unul dintre cei mai buni candidaţi pentru folosirea matematicii în compoziţiile sale.

Filozoful și istoricul (de origine siriană) Iambilichos scria pe la începutul secolului 3 î.Hr.: „Se spune ca primul om care le-a dezvaluit celorlalti natura incomensurabilitatii celor nedemni de a o cunoaste a fost atât de detestat, încât nu numai ca a fost exclus din asociatia si modul de viata al pitagoreicilor, ci i s-a construit si mormântul, ca si cum fostul lor coleg ar fi plecat dintre cei vii.”



Taguri:
[academia de bine lectii]   [catalin stoica dezvoltare personala]   [michelangelo capela sixtina]   [numarul fi]   [numere perfecte]   [numerologie]   [pitagora]   [sirul lui fibonacci]