Serial (Bad) Weddings. Curat amuzant


Filme despre Tine

22-05-2016
Like 323

Un film franțuzesc din 2014.Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? Ce ți-am făcut noi ție, Doamne, ca să merităm asta? Cam așa ceva. :)

O excelentă comedie de moravuri, o satiră de calitate a prejudecăților culturale, etnice și religioase. Deși aș putea fi de mulți contrazis, eu cred că francezii sunt cei mai buni europeni la așa ceva, la a se privi în oglindă în momente dintre cele mai delicate și la a se arăta lumii cu bune și cu rele. Noi nu-i vedem decât atunci când îi satirizează pe români. Dar au capacitatea autoironiei amuzante și cu mesaj profund.

Familia Verneuil. Claude, Marie și cele patru fete ale lor. Povestea începe cu prima nuntă. 30 secunde. A doua nuntă, încă 30 de secunde. A treia, la fel. Și se termină cu a patra. Mult mai lungă. :) Catolici tradiționali, educați, iubitori de Charles de Gaulle, neparizieni, cu o bună stare materială. Fiecare dintre cele patru fete își găsește alesul inimii. Un evreu, un arab, un chinez și un african de culoare. Claude, tatăl, înnebunește, deși repetă întruna: "eu nu sunt rasist". Am cunoscut eu însumi pe cineva care-mi spunea: "eu nu sunt deloc rasist, chiar nu am nimic cu negrii". "Ok, am spus. Închipuie-ți că fiica ta ar veni într-o zi acasă cu un tip de culoare și ar zice că se mărită cu el." "A, nu, stai puțin, nici chiar așa." Cam așa suntem cei mai mulți, indiferent de culoare și de orientare religioasă.

Da, tema filmului e valabilă la nivel global. E valabilă și pentru albi, și pentru negri, și pentru ceilalți. Fiecare dintre noi are gramul său de ipocrizie și propria pereche de ochelari de cal, uneori. Fiecare dintre noi e sigur că se află în tabăra potrivită și critică orice altă tabără. Ar fi cazul să învățăm că nu prea există o singură "tabăra potrivită". Că "diferit" nu înseamnă "defect". Că suntem mult prea atenți la ce ne separă, la ce ne deosebește și prea puțin la ce ne apropie. Să căutăm întâi valorile comune și abia apoi pe celelalte.

Claude și André, după niște sticle de ceva tare.

André: Diversitatea nu funcționează, e dovedit științific. Nu poți să amesteci lucrurile, nu dau nimic bun.

Claude: Științific?

André: Da. Fii atent. Apa... și uleiul. Le amestec... și uite: nu vor. Asta-i dovada.

Claude: Da, bună demonstrație. Și cafeaua cu lapte?

Marseillase (Marseieza) e pe coloana sonoră a filmului. Cântată de toată lumea. Exact așa cum se întâmplă pe stadioanele de peste tot, inclusiv din România, fără ca oamenii să prea știe ce-i cu cântecul ăsta, de unde vine, care-i este originea. Și totuși ne place tuturor, fie albi, fie negri.

Spumoasă comedie. Specific franțuzească. Fără actori de care să fi auzit de prea multe ori. Dar cu poveste foarte simpatică, bine scrisă; cu umor de limbaj, cu umor de nume, cu umor de situație. Are cam tot ce-i trebuie pentru a-ți face seara frumoasă și pentru a te pune puțin pe gânduri dacă vrei să te cunoști mai bine.Taguri:
[film bun 2014]   [comedie buna]   [film frantuzesc]   [satira]