Puterea cuvantului


Dezvoltare Personala

12-05-2016
Like 795

Sunt 3 lucruri care-ți pot schimba viața în mod radical! Nu știu dacă să le spun 3 lucruri simple ori complicate. Știu doar că sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi!

1.Gândurile.

2.Emoțiile ce se asociază inevitabil gândurilor pe care le ai și de care te agăți, la care ești atent în mod conștient.

3.Cuvintele care se învârt tot timpul printre gânduri și emoții, generând mereu altele, în multe moduri diferite.

Vorbeam la un moment dat despre cea mai uzuală întrebare din lume: „Ce faci?” și de răspunsul pe care-l primești de cele mai multe ori. Niște replici gen „așa și-așa, deloc bine, greu, nasol, habar n-am, ce să fac…” nu pot genera flash-uri mentale (gânduri, apoi emoții) plăcute, în direcția în care chiar ai vrea să ți se ducă viața zi de zi. Cuvintele au o foarte mare semnificație, atunci când le cunoști, când fac parte din vocabularul uzual. Au: 1.o semnificație generală, explicativă, de dicționar, și 2.o semnificație personală, aparte, doar a ta. Când spui „munte”, îți vei explica instantaneu cuvântul așa cum îl înțelegem cu toții, dar se vor adăuga, de asemenea instantaneu, toate întâmplările cu munți câte te-au marcat pe tine, pozitiv sau negativ, de-a lungul vremii.

Iar AICI povesteam și postam un filmuleț care să-ți arate cât de mult îți pot influența starea un gest, o poziție corporală și două-trei cuvinte potrivite pe care să ți le spui în momente mai grele. Două minute îți ia schimbarea de stare, după părerea lui Amy Cuddy, psiholog social.

Mai există o carte foarte bună, dacă ai curiozitatea să o citești: „Cuvinte care schimbă minți”, de Shelle Rose Charvet. Se bazează pe principii NLP și pe Profilul Lingvistic și Comportamental (LAB).

Dacă ți se pare că bat câmpii, gândește-te la domeniul publicitar. Un mesaj, un cuvânt, topica te determină, de suficiente ori, să cumperi un anume produs. Pentru că î spatele cuvântului, stă întotdeauna o emoție. A ta, în primul rând, nu doar a comunicatorului.

Indiferent ce aspect al vieții am lua în considerare – personal, familial, financiar, social, profesional etc – cuvintele sunt determinante. Poți impresiona plăcut sau invers. Te ajută să te bucuri de un anume moment sau dimpotrivă. Cuvintele pot fi niște chei fantastice dacă te străduiești să le folosești cum se cuvine. Cum se cuvine pentru Tine! Fiindcă tu trebuie să beneficiezi din asta; nu te interesează ce cred și fac ceilalți.

Vezi filmulețul de mai jos și întreabă-te dacă merită să fii un pic mai atent la cuvintele din mintea ta și la alea care-ți ies pe gură ori apar din tastatură. Dă-ți voie la o mică introspecție, nu pune direct o barieră: „Vrăjeli, chestie plictisitoare, cine știe ce interes mai are și ăsta?…”. Ce-ai avea de pierdut să încerci o mică schimbare cu tine, la tine?

Spotul ăsta e chiar unul de promovare pentru o carte cu subiectul abordat aici: „Change Your Words, Change Your World”, de Andrea Gardner. Nu știu dacă a fost tradusă în română. Dar postarea de pe youtube a devenit virală: aproape 19 milioane de vizualizări în aproape 4 ani.Taguri:
[academia de bine]   [hai sus]   [cuvintele]   [puterea cuvantului]   [influenta]   [ganduri]   [emotii]   [shelle rose charvet]   [nlp]   [lab profile]