Manipulare vs Influentare cu integritate


Leadership

21-10-2015
Like 333

Psihologia persuasiunii: Cel care oferă primul are puterea. Cel care oferă mai mult conduce.

Chiar dacă nu toți îi întorc binele făcut, cei mai mulți vor căpăta încredere în omul care oferă mult și bine și se vor baza pe el, pe opiniile lui, îl vor urma, vor asculta de el, vor vrea să-i fie în preajmă, să ofere și să primească împreună cu el.

Când iubești doar una, două persoane, iar despre toți ceilalți din jurul tău spui că sunt defecți, e bine să știi că nu le iubești nici pe cele două persoane. Ești doar dependent de ele.

Observă ce ești tentat să vezi mai degrabă la un om, la oricare om: părțile bune sau părțile rele? Despre ce discuți mai mult: despre calități sau despre defecte? Despre ce-a făcut bine sau despre cum a greșit cineva?

Ne uităm pe facebook, rețeaua tuturor posibilităților :) , și observăm cum oamenii critică, acuză mult mai mult decât laudă, decât apreciază. Dacă privești în viața unei astfel de persoane, vei observa cum cine-i este azi prieten, mâine îi poate deveni foarte ușor dușman, renegat. Pentru orice greșeală, va întoarce armele împotriva prietenului, colegului, apropiatului. Nu va lua în considerare că poate și el a greșit în mod similar, ci va da de pământ cu o persoană anume: "mi-a înșelat încrederea". Oare nu cumva FIECARE dintre noi a înșelat încrederea cuiva măcar o dată în viață? Eu da. Fie că am fost sau nu conștient, fie că puteam proceda altfel sau nu, am făcut-o, recunosc. Sper doar că am învățat suficient și mă străduiesc din răsputeri să nu repet greșeala. Pentru că prima dată, e o greșeală. A doua oară, e o alegere.

Verifică și reverifică motivele pentru care spui ce spui și faci ce faci. Verifică de ce îi ajuți pe alții. Pentru ei sau pentru tine? Există o povestioară cu un tip foarte atent ca porcii săi să fie bine hrăniți: le umplea în fiecare zi troaca până la refuz. Unul dintre porci se întoarce către frații lui și zice: "...Voi v-ați întrebat vreodată de ce oare omul ăsta e atât de bun cu noi?"

Iar dacă-i ajuți doar pentru a-ți satisface ție niște nevoi sau pentru a-ți vindeca rănile propriului trecut, relația ta cu acei oameni poate deveni una de co-dependență. "Nu este deloc sănătos să corectezi propriul tău trecut retrăindu-l prin delegarea altora. Mai mult, oamenii co-dependenți nu vor deveni niciodată persoane cu influență pozitivă pentru ceilalți." John Maxwell

Fă-ți un scop în viață din a-i ajuta pe ceilalți să crească, să evolueze, să se dezvolte, nu din a-i face dependenți de ajutorul tău. Dacă le permiți să devină dependenți de tine, le faci mai mult rău decât bine. Îi manipulezi. Gândește-te doar cum a fost când tu însuți ai simțit că fără cineva anume nu poți face, nu poți merge, nu poți iubi, nu poți trăi. Și te-ai blocat în acel punct. Voluntar sau involuntar, ai fost manipulat.Taguri:
[academia de bine]   [influenta]   [leadership training]   [hai sus]   [psihologie aplicata]   [putere]   [dependenta]   [persuasiune]