Invins sau invingator?


Filme despre Tine

06-05-2016
Like 290

8 1/2. Așa se numește. Am văzut filmul ăsta la recomandarea lui Anthony de Mello. Pentru o singură secvență, am ales să mă uit la un film întreg. :) Nu-s înnebunit după cele vechi. Din pricina alb-negrului, le simt ori drame, ori comedii, atât. Viața la extreme. Dar sunt capodopere, dacă ai răbdare cu ele; sunt făcute în condiții tehnice rudimentare în comparație cu ce au regizorii astăzi.

Viața poate fi ca o mașină blocată în trafic, cu ușile blocate și ele, în care rămâi fără aer și din care nu mai ieși decât mort.

Am fost foarte aproape să cedez, obosisem îngrozitor după un „vreau/nu vreau, plec/ba stau” continuu. Doar că e greu să renunți la Claudia Cardinale, nu?:) Cu un Mastroianni despre care cei ce l-au apucat jucând au numai cuvinte de laudă…

„Totul e confuz… dar această confuzie mă alcătuiește pe mine. Eu – așa cum sunt, nu cum aș vrea să fiu. Și nu-mi este frică. Să spun adevărul, ceea ce caut, ceea ce încă nu am găsit. Doar astfel mă simt viu și pot privi în ochii tăi fideli fără rușine. Viața e o petrecere. Să o trăim împreună. Nu știu să-ți vorbesc altfel; nici ție, nici celorlalți. Ia-mă așa cum sunt, dacă poți… E singura cale de a ne regăsi unul pe celălalt.”

O salată cinematografică mediteraneană. Ușoară dacă ne luăm după nutriționiști. Grea dacă îi ascultăm pe cineaști. Un amalgam dement de personaje antagonice, o adunătură de sentimente contradictorii, viitorul luându-se la trântă cu trecutul sub ochii prezentului, război și pace între minciună și adevăr. Prima ar vrea un mariaj fericit cu al doilea…  Adevărul nu înțelege deloc cum s-ar putea face asta. Iubire și incapacitatea de a iubi. Dorință și renunțare. Renunțarea la renunțare.

„Dacă nu poți avea totul, nimicul este adevărata perfecțiune.”

Totul culminează cu o horă italiană, în care cine trebuie alege ce simte că merită. Și se stinge lumina. Până la următorul act al vieții. Care, sperăm de fiecare dată, va fi mai bun ori și mai bun decât cel tocmai încheiat.

Un film semnat de Federico Fellini.

Depinde. Dacă îți place cinematografia anilor ’60-’70, merită din plin.Taguri:
[federico fellini]   [8 1/2 recenzie]   [claudia cardinale]   [film vechi bun]   [adevarul]   [minciuna]   [alb negru]   [trailer 8 1/2]