In astfel de situatii se probeaza inteligenta emotionala


Inteligenta Emotionala, Oameni care motiveaza

15-11-2015
Like 562

Fiecare dintre noi are niște valori. Valori interioare, esențiale, în baza cărora ia decizii, gândește și se comportă, acționează zi de zi. Valori care au fost exersate de-a lungul vieții, care se transmit și care atrag alți oameni cu aceleași valori. Așa se creează grupuri, comunități.

Dar ce se întâmplă atunci când un om, un grup, o comunitate nu împărtășește aceleași valori? Ba mai mult: atentează la valorile noastre? Ce se întâmplă... și ce-ar trebui să se întâmple? Meditezi vreodată la asta? Te gândești vreodată să empatizezi cu fiecare om pe care-l cunoști? E ușor să empatizezi cu cei care-ți împărtășesc valorile, cu prietenii, cu victimele, cu oamenii care-ți plac. DAR te ajută foarte tare să empatizezi cu agresorii, cu oamenii plini de frică (mascată cu ajutorul furiei), cu persoanele care nu-ți plac. Te gândești de fiecare dată cum ar fi să fie bine? Cum ar arăta o rezolvare optimă pentru toți cei implicați, direct sau indirect? NU cum ar arăta o rezolvare imediată, gen "taci, nu mișca, pleacă de-aici!". Să închizi gura cuiva cu forța e o păcăleală de rezolvare. Pe termen lung, efectele pot fi dezastruoase.

Întreabă-te cum ar arăta situația foarte bine după o lună, după un an, după zece. Caută să o descoperi în detaliu în mintea ta (cu imagini, cu sunete, cu senzații, cu atingeri, cu mediul potrivit) și începe să vezi cum, acolo în imaginație, apar și mici soluții. Care se dezvoltă, care capătă contur, pe care te decizi să le pui în practică și descoperi că funcționează, chiar dacă înainte nici măcar nu voiai să le iei în calcul.

Einstein, cel mai important savant al tuturor timpurilor, a lăsat în urma sa o regulă scrisă. Nu pentru cultura noastră generală, nu pentru aplauzele pe care le-a primit mai mult sau mai puțin, nu pentru a o posta noi pe rețele de socializare și-atât. "Vei găsi întotdeauna soluția la un alt nivel de conștiință decât cel la care s-a creat problema." E fizică cuantică. E nevoie să fii mereu cu măcar o treaptă mai sus decât creatorul problemei. E încercarea noastră de zi cu zi. E modul în care evoluăm. Și da, acceptăm cu toții acest mod, această regulă, această evoluție; dar numai atunci când nu suntem noi cei care trebuie să facem efortul de a ne ridica nivelul de conștiință. Ce înseamnă conștiință? Înțelegere reală, înțelepciune, inteligență emoțională. Pentru că e un efort, necesită exercițiu, necesită gândire în plus, necesită dorința de a face asta, în detrimentul obiceiului deja mult prea puternic de a lovi imediat în schimbul loviturii.

Uneori, cauza și efectul se succed. Mergi la magazin, dai banii, primești pâinea. Alteori, efectul apare în timp, apare când ai și uitat de cauză. Dai și aștepți. Efectul apare ca un bulgăre de zăpadă: mare, mult mai mare decât te așteptai tu. Sau poate nici măcar nu te mai așteptai. Dar ești nevoit să faci față efectului. Nu-l poți opri brusc, așa cum nu l-ai declanșat brusc. Poți doar să lucrezi la schimbare. La o schimbare serioasă, interioară, trainică, dătătoare de cu totul alte efecte. În timp.

Când se întoarce binele înzecit, nici n-ai timp să conștientizezi, n-ai timp pentru că ești ocupat cu bucuria, cu cionit pahare (la propriu sau la figurat), cu umflatul în pene, cu mediatizarea, cu împărtășirea succesului tău în cât mai multe direcții. Nu e timp de meditație asupra procesului care te-a adus în acest punct.

Iar când se întoarce nu tocmai binele, pentru că ai tot omis să conștientizezi mecanismele interioare și exterioare care te-au dus la succes, nu vei ști ce să faci ca să rezolvi. Și cel mai ușor e să spui: "Uite, ăia sunt de vină".

Eu cred că, fără iubire, nimic nu se poate schimba. Iar când vorbesc de iubire, mă gândesc în primul rând la cum pot iubi eu mai mult, mai potrivit, mai autentic. Mă gândesc la creșterea capacității de empatie chiar și cu "cei răi", la creșterea capacității de a iubi în condiții în care ceilalți nu o fac. De aceea, tot ce scriu pe aici mi se adresează în primul rând mie. Eu sunt cel cu care muncesc cel mai mult în fiecare zi. Să-mi imprim valori importante, să-mi creez convingeri sănătoase congruente cu valorile respective și să acționez cu integritate.

"Cum zăceam în sângele străinilor așteptând un glonte care să-mi pună capăt celor 22 de ani, mi-am imaginat fiecare chip pe care l-am iubit vreodată și am soptit Te iubesc, iar și iar, gândindu-mă la punctele cheie din viața mea. Mi-am dorit ca fiecare om pe care îl iubeam să știe cât de mult îl iubeam, și să știe că oricine mi s-ar fi întâmplat, să continue să creadă în binele din oameni. Să nu îi lase pe acei bărbați (teroriști) să câștige."

Isobel Bowderi, supraviețuitoare a masacrului din Teatrul Bataclan din Paris, pe 13 noiembrie.

"Nu reacțiile viscerale, ura ce încearcă să marcheze teama, centrarea doar pe durerea noastrăn ce maschează indiferența față de durerea altoran ne poate ajuta.
Este o perioadă de cumpănă, în care multe dintre lucrurile ce păreau firești și naturale până acum nu mai funcționează sau nu mai pot continua.
Este o perioadă în care avem multe de învățat, înțeles și asumat, la nivel individual și de grup/națiune/umanitate.
Este o perioadă în care nu cine strigă mai tare și mai repede deține, cu adevărat, soluția salutară.
Este o perioadă prin care putem trece cu bine implicând-ne, sprijinindu-ne reciproc și învățând să descoperim și să acceptăm diversitatea.
Fiindcă Allah akbaru nu înseamnă decât Dumnezeu este mare. Și e mare indiferent dacă îi spunem God, Dieu, Gott sau Elohim."

Daniel Bichiș, psiholog și trainer NLP

Caută să înțelegi lucrurile înainte de a face ceva în privința lor. Caută să le înțelegi și ca tine, și ca mine, și ca alții. Dezvoltarea personală nu e doar un concept din cărți. Duce la maturizare emoțională. Fără așa ceva, nu vei fi niciodată fericit.



Taguri:
[reactie]   [academia de bine]   [iubire necontionata]   [dezvoltare personala]   [inteligenta emotionala]   [pray for paris]   [einstein principii]   [nichita stanescu citate]   [intrebari]   [daniel bichis nlp]   [isobel bowdery]