Concussion. Lupta cu sistemul


Filme despre Tine

27-02-2016
Like 374

Pentru rolul din acest film, Will Smith a fost nominalizat la Golden Globes 2016 – categoria „cel mai bun rol masculin”.

E povestea adevărată a unui medic patolog, dr. Bennet Omalu, emigrat în Statele Unite din Nigeria, care face autopsii vorbind permanent cu „pacienții”. Pentru el, totul arată ca o artă. Poate și pentru că este inclusiv licențiat în muzică la Londra.

Până în ziua când îi este adus cadavrul unei foste legende din fotbalul american, Mike Webster. Individul a murit la 50 de ani, cu o depresie cruntă, „consumând” superglue pentru a-și smulge dinții din gură.

Creierul omului stă într-un lichid, fără nicio conexiune cu pereții cutiei craniene. Orice lovitură serioasă îl afectează.

Dr. Bennet Omalu: Ciocănitoarea, de exemplu, poate absorbi o forță G până la o mie, ciocănind un copac de până la 12.000 de ori pe zi. De 85 de milioane de ori în timpul întregii vieți. Toate animalele, precum berbecul sau ciocănitoarea, au un amortizor de impact încorporat în trupurile lor. Limba ciocănitoarei se întinde din spatele cavității bucale până la nări, înconjurând creierul. Este echivalentul anatomic al unei centuri de siguranță pentru creier. În cazul nostru, absolut nicio parte anatomică nu ne protejează de lovituri. O ființă umană suferă deja o contuzie la o forță G 60. O lovitură cap în cap, pe terenul de joc? Presupune o forță G 100. Capul lui Mike a fost ca o armă la fiecare meci, la fiecare antrenament, încă de când era copil. O carieră de profesionist de 18 ani în cazul acestui tip. După calculele mele, Mike a primit aproximativ 70.000 de lovituri la cap. Așa ceva duce la o cascadă de traume neurologice, fie că vrem, fie că nu vrem să acceptăm. Toate astea i-au ștrangulat creierul din interior spre exterior. E ca și cum ai turna ciment în conductele de la bucătărie. Când se întărește, asfixiază creierul, făcându-l pe om de nerecunoscut, chiar și pentru el însuși. Sunt sigur că mai sunt și alții în afară de Mike Webster.

Bennet dovedește că fostul fotbalist avea niște contuzii foarte grave, care au dus la boală, la pierderea familiei, la statutul de om al străzii și, în final, la o moarte timpurie. Experții în neurologie care lucrau pentru Liga Profesionistă de Fotbal American (NFL) știau asta. Dar au ascuns.

Dr. Cyril Wecht, șeful lui Bennet: Orașul Pittsburgh a cheltuit 233 de milioane de dolari pe noul stadion al echipei locale de fotbal american, glorioșii Steelers. Asta în timp ce aceleași autorități închid școli și măresc taxele. Acești oameni nu vor să schimbe lumea. Iar tu te înhami la un război cu 20 de milioane de indivizi care tânjesc să vadă produsul pasiunii lor în fiecare săptămână. La fel cum tânjesc după mâncare.

Bennet își face doar treaba lui de medic și își pune toată lumea în cap. Șeful, Cyril Wecht, îi este îndepărtat și judecat cu 84 de capete de acuzare din partea FBI. Inclusiv „folosirea faxului din birou în interes personal”. Parcă nici în România n-ai auzit de așa ceva, nu?

Nigerianul locuiește singur, nu are familie, nu știe decât să fie un tip de treabă și un prea pasionat de munca sa. Într-o zi, preotul congregației din care face parte îl roagă să găzduiască o imigrantă din Kenya, pe nume Prema.

Bennet: Scuză-mă, eu nu mă uit la tv.

Prema: Atunci, de ce ai unul?

Bennet: În țara asta trebuie să ai unul.

Ajung să se iubească în felul lor și se căsătoresc. Bennet Omalu își continuă cercetarea medicală, publicând un studiu cu probe despre ceea ce el denumește a fi Encefalopatie Cronică Traumatică. Prema îl susține cu toate puterile ei. Un fost medic din NFL – Julian Bailes (Alec Baldwin) – luptă alături de Bennet, pentru că Mike Webster îi fusese prieten. Mai apar și alte cazuri de sinucideri ale ex-fotbaliștilor americani, la vârste încă și mai puțin înaintate. Autoritățile rămân surde și oarbe. Și caută să îngroape totul în binecunoscutul stil al oamenilor slabi care se cred atotputernici.

Dr. Joseph Maroon, medic în NFL, o eminență în domeniul neurologiei: Dacă doar 10% dintre mame decid că fotbalul american este un sport periculos pentru copiii lor și-i retrag de la cluburi, ăsta va fi sfârșitul acestui sport.

În aceeași situație se află și boxul. Și probabil că și alte activități de gen, cărora noi le spunem sporturi și obișnuim să ne distrăm foarte tare, le considerăm bărbătești, pe unii chiar ne motivează. Pe mine nu.

Există inclusă în film chiar și o tehnică, o metodă concretă de dezvoltare personală și profesională. Ea se numește modelare, în film i se zice simulare. :) Dacă vei asculta cu atenție la Bennet ce face, de ce face, îți vei putea răspunde și tu de ce merită s-o faci și cum. Vei înțelege singur/ă cum.

Mi-a plăcut foarte mult de Will Smith. Convingător ca de fiecare dată. Iar filmul nu te lasă deloc cu impresia că ai pierdut două ore din viața ta. Ba dimpotrivă.Taguri:
[recenzie concussion 2015]   [concussion poster trailer]   [film bun 2015]   [will smith]   [dr bennet omalu]