Cine esti tu, de fapt?


03-03-2016
Like 257

Keichu, maestrul zen din epoca Meiji, era liderul religios al catedralei Tofuku din Kyoto. Într-o zi, guvernatorul regiunii Kyoto a trecut pe la el, nemaiîntâlnindu-l niciodată până atunci.

Servitorul maestrului Keichu i-a prezentat acestuia din urmă scrisoarea guvernatorului, care era semnată: „Kitagaki, Guvernator al regiunii Kyoto”.

„Îmi pare rău, nu-l cunosc pe omul ăsta, i-a spus Keichu servitorului său. Spune-i să meargă și să mă lase în pace.”

Servitorul s-a întors cu scrisoarea la expeditor, cerându-și scuze.

„O, a fost greșeala mea, îmi pare rău!” zise guvernatorul. După care a tăiat cuvintele: „Guvernator al regiunii Kyoto”. „Du-te din nou cu ea la maestru, te rog.”

„Ah, despre Kitagaki era vorba? a exclamat maestrul când a revăzut scrisoarea. Sigur că da, vreau să-l cunosc pe omul de care-mi spui.”

Ți-ai pus vreodată problema în felul ăsta? Ai încercat să vezi că nu ești o funcție, nu ești un rol, nu ești nici măcar un nume în viața ta? Ești doar omul care o poate lua mereu de la capăt, cu zâmbetul pe buze, cu putere și cu încredere. Iar cei din jur apreciază mult așa ceva. Cine nu apreciază omul, ci funcția, rolul, numele, suferă groaznic atunci când pierde propria funcție, când pierde propriul rol pe care-l joacă sau numele pe care-l poartă.

Iubește-te pe tine și nu ceea ce ai, ce ai căpătat de-a lungul vieții! Gândește-te la asta cu prilejul fiecărei întâmplări pe care o trăiești și-ai să vezi singur dacă este sau nu un lucru adevărat. Suntem atât de îndrăgostiți de ceea ce am dobândit, încât niciodată nu ne va fi de ajuns.Taguri:
[academia de bine]   [hai sus]   [metafora]   [cine]   [maestru]   [zen]