Carti de dezvoltare personala (9)


Carti Recomandate

04-09-2015
Like 249

„Ora de 50 de minute”. Robert Lindner.

Formarea unui psihopat. Societatea îi combate comportamentul, îl pedepsește pentru felul său lipsit de empatie și de omenie, dar trece ușor cu vederea cum a ajuns individul respectiv în acea stare. O traumă sau mai multe l-au transformat dintr-un copil perfect normal, asemenea celorlalți copii, într-un viitor adult față de care nutrim numai gânduri maxim acuzatoare și o respingere de înțeles.

Nici măcar psihiatrul nu lucrează cu plăcere cu un psihopat. Pentru că e nevoie de mult timp și de multă dedicare poveștii sale, timp pe care nu îl are și nici chef să se implice cu adevărat pe termen lung.

Doctorul Robert Lindner, psihanalist, povestește cel mai interesant caz de gen din cariera sa. Un caz… vindecat. Nici măcar psihopații nu sunt irecuperabili.

Anton – un nazist (american), un rebel, un anarhist, un animal sexual, un lider al celor ca el. Unul care cerea mereu violență, răzbunare, haos. Le comanda, le punea la cale. Dar nu le executa. Avea oroare de sânge. Nici măcar nu suporta culoarea roșie. Un contrast mental-emoțional și comportamental foarte ciudat, nu? N-ai zice că el, psihopatul leșină la vederea sângelui.

„Anton ura atât de mult sângele, încât nu tolera nici măcar culoarea roșie – refuza să îmbrace orice articol colorat în roșu și nu putea atinge un obiect de o asemenea culoare fără să-l treacă fiorii.

Roșu însemna, pentru Anton, tatăl său și meseria tatălui său. Copil fiind, în vacanțe sau după școală, era uneori nevoit să ajute la băcănie. Fiind îndemânatic, Anton se decurca bine cu conservele, lactatele, cu legumele și fructele; însă era cuprins de teamă și îl lua amețeala dacă trebuia să atingă sau să privească produsele din carne. Era literalmente de nesuportat pentru băiat să își privească tatăl cum pregătește carcasele de animale pentru vânzare. Știind toate acestea, măcelarul se distra, forțându-l pe Anton să servească la tejgheaua de carne, îl tortura și îl chinuia și, pentru desfătarea oricărui privitor, îi imita felul temător în care se apropia de carne. Într-o zi însă, împins ca de obicei de conținutul halbei de pe raft, tatăl merse prea departe cu hărțuiala. Înfuriat că Anton nu vrea să-i execute ordinul de a tăia o felie de ficat crud, l-a luat pe băiat de mâini, obligându-l să țină carnea sângerie. Apoi, folosindu-se de forța sa, îl obligă să se mânjească pe față cu mâinile acum pline de sânge, în ciuda plânsetelor și protestelor acestuia. Când fu eliberat de tatăl său, Anton leșină. Și, din acea zi, el nu se mai apropie niciodată de băcănie. Iar la 14 ani, a părăsit casa părintească.”

Nu e o întâmplare singulară. Anton a fost „distribuit” de viață în rolul fiului unui tată violent și batjocoritor, care-l amenința că, dacă nu taie măruntaie de animale pentru clienți, îi va tăia lui puța și o va pune pe tejghea. Și în rolul fiului unei mame care, dezamăgite de soțul ei, se plângea încontinuu copilului de 10-12 ani, tratându-l ca pe un confident de sex masculin, inconștient nepotrivit. Ai zice: „săraca, avea și ea nevoie de cineva care…”. Da, avea. Dar l-a transformat pe băiat, prin comportamentul ei resemnat, de permanentă victimă feminină, într-un adult violent sexual, care își satisfăcea poftele în moduri dintre cele mai brutale, ca să recreeze întipărita văicăreală a femeii la cote din ce în ce mai alarmante.

Iată ce înseamnă să ne autoobservăm constant pe noi înșine. Să conștientizăm că suntem co-creatorii propriilor vieți și că putem influența decisiv (în bine sau în rău) viețile celor mai slabi din jurul nostru.

Vezi? Fiecare om are nevoie să devină un lider pentru el însuși, dar și pentru ceilalți. „Eu nu vreau să fiu lider” înseamnă: „Eu nu vreau să fiu model, eu nu vreau să fiu apreciat, de încredere și urmat de ceilalți.” Și exact asta se întâmplă. Dar când se întâmplă, omul în cauză se vaită că celorlalți nu le pasă de el, de dorințele lui, de sfaturile lui… Păi? Să ne hotărâm ce vrem de la viață, nu?Taguri:
[academia de bine cartibacaniecarti de dezvoltare personala]   [catalin stoica coach speaker trainer]   [dr robert lindner]   [psihanaliza robert lindner]   [psihopat caz real]   [recenzie carte ora de 50 de minute]