Adevarul tau e intotdeauna adevarul tuturor?


Dezvoltare Personala, Inteligenta Emotionala

27-02-2017
Like 425

Citește cu încredere articolul de mai jos, căci îți va folosi în comunicare și conectare/relaționare.

Observă ce greu le vine oamenilor să-și asume opinia, părerea personală atunci când îți vorbesc, când îți povestesc ceva. În afirmațiile pe care le fac - verbal sau în scris (pe facebook, de exemplu), ei omit, de obicei, să spună: "cred că, din punctul meu de vedere, convingerea mea este că, dacă mă întrebi pe mine..." Aleg imediat să vorbească în numele tuturor. Generalizează. Generalizarea reprezintă unul dintre filtrele foarte puternice ale conștiinței umane. Ajută sau blochează, după caz.

În mod nonconștient, oamenii se tem pentru validitatea gândului exprimat, se tem că ai putea să nu fii de acord cu ei și trăiesc cu senzația că un adevăr există doar dacă toată lumea îl preia ca adevăr. Nevoia excesivă de confirmare: "dacă X nu e de acord cu mine, înseamnă că nu sunt bun, că nu mă pricep, că părerea mea nu contează".

Se întrerupe astfel comunicarea. Se coboară inutil una sau mai multe dintre cele 12 bariere în calea ascultării active, sănătoase. Iar ascultarea este partea cea mai importantă dintr-o conversație. Vezi aici cele 12 bariere și felul în care se manifestă ele, plus modalități de a le conștientiza și înlătura în avantajul tău, cu efecte win-win.

Atenție! Preferințele mele, convingerile mele, realitățile mele nu sunt neapărat un adevăr. Sunt niște Percepții și sunt determinate de toooot ce am trăit în viața mea până acum, bun sau rău, plăcut sau neplăcut, conștient sau inconștient.

De prea multe ori, apar contre inutile doar pentru că alții (șefi, colegi, prieteni, parteneri de cuplu) își pot simți amenințat propriul adevăr. Și dacă ambele persoane implicate în dialog se tem pentru valoarea dată din exterior propriului adevăr, conflictul nu se mai termină niciodată. Fiindcă fiecare va căuta să i se dea dreptate, în loc să insiste pe găsirea unei soluții, a unei căi de înțelegere în situația dată.

Când cauți soluția și recadrezi puțin pentru o înțelegere diferită, nu înseamnă că renunți neapărat la adevărul tău. Nu pierzi nimic, ba dimpotrivă: capeți putere, preiei controlul asupra unei întâmplări delicate atunci când vei încerca să-l înțelegi cu adevărat pe celălalt.

Ce ar fi de făcut în acest sens?

Asumă-ți mereu propria realitate, propria percepție asupra a ceea ce ți se întâmplă, fiind de acord că poate fi doar un adevăr personal sau doar o jumătate de adevăr. Pentru că, pur și simplu, nu știi tot. Sau asumă-ți că e doar una dintre variantele valide ale adevărului universal. Argumentează și ia în calcul că mintea caută și găsește întotdeauna cel mai ușor argumentele care-i susțin convingerea, nu pe cele care i-ar putea-o destabiliza. Este un alt filtru mental foarte puternic: omisiunea sau ștergerea din realitate a acelor informații care ar putea pune o convingere sub semnul îndoielii. Doar că noi nu ne confundăm totuși cu convingerile noastre. Succesul vine tocmai din flexibilitate, din capacitatea de a ne pune la îndoială propriile opinii pentru a da voie minții să privească totul și dintr-un alt unghi, și din alți papuci, cum s-ar zice.

Cu cât cineva e mai supărat pe tine, cu atât va generaliza mai mult, va evita să-și asume convingerea și va vâna părerile altora, similare cu a lui, devenind surd la opiniile și dovezile care-l contrazic.

"Da, pot înțelege că ai o altă opinie... Pot accepta că există păreri diferite... Sunt de acord că asta simți..." Fiindcă în spatele unei convingeri stă o emoție, o stare interioară care susține sau care, dimpotrivă, limitează gândirea. Când susține, e vorba de încredere în sine; când limitează, e vorba de o frică anume. Și vei vedea că omul din fața ta își va schimba atitudinea. Nu va fi neapărat de acord cu tine sau poate nu din prima. Dar îți va acorda respectul cuvenit, va asculta și punctul tău de vedere, va accepta la rândul său că poți gândi diferit și totuși niciunul dintre voi să nu gândească greșit.

Orice realitate are o infinitate de variante, spune fizica. Cu cât are mai mult succes în viață, cu cât este mai fericit, cu atât asta reprezintă o dovadă mai clară că omul înțelege și aplică zi de zi înțelegerea adevărului diferit de al lui. Hai Sus! Academia de Bine te susține! Smile

În materialul video, atașat mai jos, poți vedea, în doar câteva minute, ce înseamnă recadrarea și cum să te folosești de ea în mod eficient. Spor la succese!



Taguri:
[hai sus]   [ academia de bine]   [adevarul]   [realitatea]   [recadrare]   [ascultare]   [comunicare]   [relatii]   [conectare]   [coach catalin stoica]   [filtre mentale]   [constiinta]