Inteligenta Emotionala
Poți vedea viața ca pe o luptă. Pe tine, ca pe un Luptător. Care pierde sau câștigă, după cum Tu decizi. Nu alții decid cum vezi tu lucrurile. Doar tu. Tu decizi dacă uneori câștigi, alteori înveți… sau uneori câștigi, alteori pierzi.
În cele din urmă, Luptătorul face pace cu el însuși. Abia atunci poate face pace cu restul lumii. Abia când nu mai vede în război, în luptă, în răzbunarea cotidiană calea către mai bine, Luptătorul (Războinicul), ca arhetiph, se combină în mod ideal cu celelalte arhetipuri interioare și rezultă ceea ce inteligența emoțională numește arhetipul Magicianului. Acel grad de maturitate personală care-i permite omului să fie fericit, indiferent de context, indiferent de circumstanțele exterioare. Fără să mai simtă nevoia să pedepsească ori să supună pe cineva. Omul care încă nici nu tinde către o astfel de viață e departe de fericire, de succesul autentic.
Cel care începe să accepte că atât problema, cât mai ales soluția sunt la el însuși, își schimbă brusc viața fără ca, inițial, să realizeze asta în mod conștient. Cel care nu acceptă aspectul din fraza anterioară nici măcar nu știe cum e altfel, dar spune că nu e bine și că realitatea personală nu depinde de el.
Cercetarea din psiho-neuro-fiziologie constată că oportunitățile cele mai benefice pentru
și comutarea minții de pe „nu pot” pe „da, se poate” apar în urma unor întâmplări extrem de neplăcute pentru propria persoană. Altfel, omul e tentat să spună mai mereu: „lasă că merge și așa”, fiind într-o continuă luptă cu toată lumea care nu e de acord cu el.
Primul pas uriaș către maturizarea emoțională e făcut prin conștientizarea acestor aspecte. Când spune despre el că este, că se simte cu adevărat fericit, un om nu înseamnă că nu mai are niciun fel de probleme; ci că a învățat să le înțeleagă diferit, să le rezolve mai ușor, să fie fericit chiar și cu probleme pe care alții nu le suportă.
„Ne trebuie timp fiecăruia dintre noi pentru a înțelege ce înseamnă caracterul luptătorului în propria viață și pentru a accepta asta din plin. De exemplu, eu am uram până și simpla mențiune a cuvântului „modestie”. Eu sunt indian, iar noi, indienii din triburi, am fost întotdeauna umili și n-am făcut altceva decât să ne plecăm capul. Astfel, credeam că umilința nu e nicidecum un mod de comportament pentru un luptător. Mă înșelam! Acum știu că umilința luptătorului nu seamănă cu cea a cerșetorului. Luptătorul nu-și pleacă niciodată capul, în fața nimănui; dar, în același timp, nu permite nimănui să-și plece capul în fața sa.
Pe de altă parte, cerșetorul cade în genunchi când își scoate pălăria și șterge podeaua în fața oricui crede el că-i este superior lui; dar tot el, cerșetorul, cere ca oricine e mai mic decât el să șteargă podeaua cu fața lui. De aceea, ți-am spus mai devreme că nu înțeleg ce sunt meștrii. Eu cunosc doar modestia luptătorului, iar asta nu-mi va permite să fiu maestrul nimănui.” Carlos Castaneda, „Povestiri despre putere”.
Caută în fiecare zi să mai descoperi câte ceva despre tine. Antrenează-ți mindset-ul, antrenează-ți mentalitatea, oricât de bune ți-ar fi rezultatele, oricât de importantă ți-ar fi poziția socială ori profesională, pentru că ele, rezultatele, pot deveni mereu încă și mai bune! De felul în care îți vorbești ție despre tine, despre ceilalți și despre viață decide cum va arăta viața ta în lumea fizică, până la finalul ei.
Nu e ușor să-ți tot modelezi gândurile și comportamentul, nu e ușor să tot lucrezi la convingerile tale… Dar e absout necesar! E decisiv pentru frumusețea fiecărei zile în parte!
Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, speaker din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Speaking, individual ori pentru grupuri de oameni oricât de mari. catalin@catalinstoica.org