Suntem ceea ce ne-am pregatit sa fim


Dezvoltare Personala

26-03-2017
Like 688

Da, lucrurile despre care vorbesc în continuare se aplică în acest fel peste tot: în viața personală - relații, familie, sănătate, pasiuni; în viața profesională - carieră, salariu; în viața de afaceri - știința de a crește continuu, gestionarea unui cât mai mare număr de angajați, venituri ascendente, leadership.

Matematicianul american Edward Lorenz, studiind în profunzime Teoria Haosului cu jumătate de secol în urmă, a descoperit și explicat științific ceea ce se cheamă astăzi Butterfly Effect (Efectul Fluturelui): "O singură bătaie din aripi a unui fluture, în momentul potrivit și la locul potrivit, poate schimba radical clima într-o cu totul altă regiune a globului". Nu e o simplă metaforă, nu e în niciun caz poezie. Este, dacă vrei, în varianta populară românească, efectul bulgărelui de zăpadă. Îl rostogolești în jos, pe pârtie, acum, aici, fără să știi cum va ajunge el la capăt de drum: dacă va trece neobservat, dacă va fi ridicat de un copil încântat ori dacă va lovi grav pe cineva, fiind deja un bulgăre foarte mare.

Sau,

în fizică, îi spunem legea cauzei și a efectului.

 

Nu există efect fără cauză și nu rămâne cauză fără efect, oricât de mic ar fi el uneori. Însă efectul mic, lângâ alt efect mic, lângă alt efect mic, ar putea duce la ceva neașteptat de mare, de util și de frumos, în cazul fericit; ori neașteptat de grav și de distructiv în cazul nefericit. Tendința e să spui: "Dar eu n-am știut că se va întâmpla asta, vina mea nu e atât de mare." Ceea ce, în Dreptul Penal, se cheamă culpă. Dar cauza rămâne, iar autorul suportă consecințele.

Aplicând aceste teorii vieților noastre, putem spune că fiecare om se află exact în punctul pe care "și l-a cauzat" până acum. Fix în acel loc la care au dus toate câte le-a făcut de-a lungul anilor. Ca un rezultat direct sau indirect al gândurilor, vorbelor și acțiunilor sale repetate în mod obișnuit.
ORICE efect poate fi modificat, poate fi transformat radical. Doar dacă încetăm să provocăm ceea ce am provocat până acum. Dacă înțelegem că felul vechi în care gândeam și acționam n-ar putea atrage sau n-ar putea aduce decât ceea ce primim și ceea ce reușim deja. Să înțelegem că rezultatele noi apar numai în urma altor convingeri, altor comportamente, altor acțiuni, poate niciodată încercate.
 
De multe ori, activând automat acel mecanism de autoapărare, căutăm cauza în cele mai nepotrivite locuri. Neapărat cauza să fie în afară, la alții, nu la noi. Când credem că am găsit cauza unei probleme, găsim, de fapt, un alt efect, fără să fim conștienți de asta. Alt efect care are în spate un alt efect cu aspect de cauză. Și tot așa.
În ultimă instanță, cauza se află în noi, în mințile noastre, în comportamentele noastre, în obiceiurile noastre, în tiparele noastre personale, începând cu gândirea. E ca în parabola aceea pe care s-ar putea să o știi:
se spune că Dumnezeu, vrând să-i pună pe oameni puțin la treabă în a descoperi și a trăi iubirea, s-a gândit să o ascundă cât mai bine. Un înger îi sugerează să o scufunde în cel mai adânc ocean al planetei, fiindcă atât de jos omul nu poate ajunge.
Alt înger zice: "Mă gândesc că, într-o bună zi, omul va ajunge și acolo și-i va fi prea la îndemână, nu?"
"Pe vârful celui mai înalt munte de pe Pământ", reia primul înger.
"Într-o bună zi, omul va putea zbura și va ajunge și pe cel mai înalt munte."
"Doamne, zice un al treilea înger, știi ce? Ascunde iubirea în omul însuși, în inima lui, căci acolo e ultimul loc în care omul se gândește să caute. Toți caută în ceilalți, prea puțini în ei înșiși."

 

 

Schimbarea nu este doar posibilă. Este inevitabilă.

 
Ea poate apărea în mod independent de voința noastră și, de multe ori, surprinzător... ori poate fi controlată în mod conștient - Intenționat și Consecvent, astfel încât să creeze noi rezultate, noi efecte.
Rareori e de ajuns să schimbi o singură dată, să încerci o singură dată ca să reușești. De ce? Pentru că nu ești pregătit/ă să vezi momentul potrivit și locul potrivit. Îți spui: "n-are cum, nu sunt eu de vină, eu nu am ce-mi trebuie așa cum au alții, cât să mai învăț până reușesc?..." Iar asta blochează schimbarea potrivită în locul potrivit, la momentul potrivit.

Prin urmare,

 

respectă efectul compus al consecvenței:

 

schimbă în fiecare zi, oricât de greu ți s-ar părea.

Investește în tine timp, bani și energie până când această cauză (investiția) începe să-și facă efectul. E ca în cazul rugăciunii. Ne rugăm de multe ori pentru împlinirea unei dorințe tocmai pentru că nu o facem constant în modul potrivit, la locul potrivit și în momentul potrivit. Când vibrația gândurilor obișnuite, a exprimării și a acțiunilor noastre crește și rămâne la nivelul înalt la care se află deja acea dorință, acel vis, visul se împlinește. Nu dintr-o dată, ci pas cu pas, în urma acțiunilor noastre consecvente din ce în ce mai potrivite cu visul.

Nu poți citi, de exemplu, o singură carte, o singură dată, și să ai pretenția de a te îmbogăți, nu? Dacă ai descoperit o carte extraordinară despre bani, despre creșterea veniturilor personale, citește-o de minim trei ori, căci vei descoperi de fiecare dată în carte lucruri diferite, ca și când ele n-ar fi existat înainte acolo. Sau le vei înțelege în mod foarte diferit, de la o lectură la alta. Subliniază ce te interesează, revino a doua zi asupra rândurilor subliniate și vezi ce arată, ce sună, ce se simte altfel în ele. Consecvența. Bulgărele de zăpadă. Într-o zi, vei avea o idee sclipitoare despre care nu vei ști cum a apărut. Dar nu uita că ea NU se datorează norocului, ci întotdeauna acțiunilor, experiențelor tale trecute. Bune sau rele, plăcute sau neplăcute, repetabile sau irepetabile, ele te-au făcut ceea ce ești astăzi. Noua idee sclipitoare reprezintă doar un simplu efect al cauzelor provocate de tine, nu e ceva care a apărut din senin.

Oamenii de succes își depășesc limitele, ies din zona lor de confort în fiecare zi, nu într-o zi. În fiecare zi, deși, în mod imediat, parcă nici ei nu simt nimic, nicio îmbunătățire. Dar continuă să o facă, știind că legea cauzei și a efectului funcționează indiferent ce părere avem noi despre ea. Și că ea nu poate fi încălcată, păcălită, așa cum fac unii cu legile unei țări.

Trecutul nu ți-l poți schimba. Îl poți vedea doar cu alți ochi. Însă viitorul stă în mâinile tale, vezi bine, bine, ce faci cu și pentru el!

Sunt Cătălin Stoica, trainer și coach JMT, Hai Sus! Academia de Bine te susține!

Dacă simți că acest articol ar mai putea fi util și altor oameni aflați într-un anume impas în viețile lor, dă-i un share și ajută ca să fii ajutat. Mulțumesc pentru like!

ps: Ai văzut filmul "Butterfly Effect", al cărui trailer l-am postat mai jos? Merită. Să vezi cum un singur moment, un singur schimb de replici, un singur gest ar putea transforma complet viitorul. Dar complet! Mult peste așteptări. Fix așa e-n viață, deși nu ne prea vine să credem văzând filmul! Doar că, în viața reală, schimbările pot fi făcute în orice direcție, în orice sens.



Taguri:
[academia de bine]   [hai sus]   [consecventa]   [efectul fluturelui]   [bulgarele de zapada]   [succes personal]   [afaceri]   [bani]   [venituri]   [efecte]   [fizica]   [edward lorenz]   [butterfly effect]   [trecutul]   [coach catalin stoica]