Dezvoltare Personala, Leadership
Acest articol nu este un advertorial. Nu mi-a cerut nimeni să-l scriu. E doar ceva care pornește din suflet. Foarte din suflet! Mesajul său e ca o pecete nobilă pe destinul meu.
Dezvoltarea personală poate însemna o carte, poate însemna un eveniment, un film deosebit, poate însemna niște ședințe de coaching, un mentor, o întâmplare sau orice te ajută să crești. Fii în mod real recunoscător pentru toate oportunitățile ce ți se oferă zi de zi, conștientizând că fiecare pas mic înainte, chiar și într-o direcție dureroasă uneori, poate aduce rezultate surprinzătoare. Orice pas pe care-l faci e înainte. Orice acțiune e mai bună decât inacțiunea.
De-a lungul timpului, am trecut printr-o mulțime de cursuri și formări, am devenit membru al mai multor organizații de dezvoltare personală și profesională, de training și coaching, de leadership, vânzări și antreprenoriat. Cred în sistemul colaborativ mai mult decât în cel competitiv, cred în forța grupului, cred că o comunitate te poate întotdeauna ajuta să crești mai repede decât o poți face de unul singur. Vorba lui John Maxwell: 1 e un număr prea mic dacă vrei lucruri mari în viața ta.
Pe la finalul lui 2014, s-a ivit o ocazie „întâmplătoare” de a intra în John Maxwell TEAM. Am folosit ghilimelele, fiindcă eu nu cred în întâmplare. Am înțeles perfect ceea ce programarea neuro-lingvistică spune de atâta vreme: trăiești în clipa asta cel mai potrivit lucru pe care l-ai putea trăi în clipa asta. Chiar dacă nu-ți dai seama. Însă nu știam NIMIC despre JMT. Abia de răsfoisem câte ceva din cărțile lui Maxwell. Mi se părea ușor plictisitor. Preferam scrierile altor lideri. De fapt, eu nu fusesem pregătit până atunci pentru așa ceva.
Am aflat întâi cam despre ce ar fi vorba cu respectiva organizație. Înființată în 2011 în State, ajunsă în 2012 și în România. Prin intermediul unui tip din Timișoara, Sorin Popa. Tânăr, anonim, energic. Ca să devii membru certificat JMT era nevoie să te înscrii într-o Universitate online, să plătești o singură dată, să te conectezi pe platformă, să vezi ce-ți place și te interesează pe acolo și, apoi, să mergi la un eveniment anual de certificare. Accesul la platforma permanent îmbogățită cu informație îți era garantat pe viață. Nu dădeai examene, nu te verifica nimeni cât ai învățat, nu existau note sau calificative. Doar plăteai, primeai și tu singur decideai dacă te foloseai de ce primeai. Sistemul liberal tipic american. Să hotărască piața ce e bun și ce nu, să-ți spună piața cât anume valorezi.
Nu știu ce m-a convins, cert e că m-a. Sau poate știu, dar voi reveni cu acest detaliu puțintel mai jos.
Când am primit accesul pe platformă, m-am îngrozit. Era acolo material video, audio și scris pentru vreo 2-3 ani de zile. Imposibil să studiezi tot în doar câteva luni. Căci în câteva luni urma evenimentul de certificare. Mă frământam oarecum, chiar dacă auzeam tot timpul: „Nu vă testează nimeni în stil clasic. Veți vedea acolo, la fața locului, care este farmecul unic al respectivului eveniment.” Greu de înțeles, nu? Tot omul vorbește frumos, motivațional despre propriul său produs, despre beneficii, e normal. Și nu spun că cineva vrea să ne păcălească, deși uneori se mai întâmplă. Până la urmă, un program de dezvoltare personală, profesională și antreprenorială e bun nu doar pentru că are un conținut de excepție, ci, MAI ALES, pentru ceea ce alegi să faci și chiar faci tu cu el după ce ți-a fost predat. Poți lua minimă valoare din orice; dar ea devine egală cu zero dacă nu pui în practică. Și mi se pare chiar trist că, în 80% din cazuri, nu aplicăm, „nu avem timp, nu avem chef”.
Scepticul din mine se tot întreba: Băi, cu ce mă aleg eu de aici? De unde știu că are valoarea de care se zice? Cu ce poate fi programul ăsta diferit de toate celelalte? E doar obișnuita tehnică de a vinde?
Însă a urmat citirea cu maaare plăcere a multora dintre cele 72 de cărți scrise de John Maxwell; au urmat evenimentE de certificare, evenimente experențiale, denumite Your Turning Point, și auzeam încontinuu: „oferă mai mult decât se așteaptă ceilalți de la tine”. Sună bine, doar că oamenii fac ceea ce oamenii văd. Întotdeauna învățăm din comportamentul altora, oricare ar fi acei alții de care ne înconjurăm. Și aici, cred că am ajuns la ceea ce caracterizează oamenii din JMT. L-am tot urmărit pe John Mxwell, așa de la distanță, căutând să-l descopăr cât pot eu de obiectiv. Să văd dacă pot face ce face popa, nu doar ce spune el. Apoi, l-am urmărit încă și mai mult, mai îndeaproape pe Paul Martinelli, președintele JMT International. Și pe Christian Simpson, trainerul de coaching al Universității, unul dintre cei mai buni din lume. Și pe Roddy Galbraith, trainerul de Public Speaking. Și pe Ed DeCosta, trainerul de Vânzări. Pe Sorin Popa, președintele JMT România, și pe Mirela Drăghici, directorul de Vânzări al organizației, filiala românească. Cu mâna pe inimă o spun: rar, foarte rar am cunoscut persoane atât de implicate, de pasionate și de inspiraționale precum Sorin și Mirela! Dacă-ți închipui că după ce ai plătit certificarea, oamenii ăștia uită de tine, te înșeli. Da, sunt ocupați; da, caută să-ți sporească mereu valoarea din punct de vedere informațional. Te surprind continuu cu noutăți de calitate, cu instrumente care să-ți îmbunătățească viața. Însă, poate cel mai important lucru: sunt foarte atenți la oameni! Se conectează, relaționează în mod intenționat și autentic, sunt foarte umani și le pasă de restul lumii. Pentru că uităm deseori ce ni se arată, ce ni se spune... dar nu uităm niciodată cum ne face cineva să ne simțim. Iar ei nu uită că nu uităm. Le poți cere oricând ajutorul, fiindcă ei sunt gata să ți-l ofere chiar și atunci când te aștepți mai puțin. Au un fel de a fi, încât îi vrei neapărat prietenii tăi.
În plus, să-i cunoști și să interacționezi direct, față-n față, să fii mentorat de Paul Martinelli, Christian Simpson, Roddy Galbraith înseamnă curată dezvoltare. Mărturisesc că nu auzisem de Paul până să intru în JMT. Acum, mi se pare genial tipul! E fix așa cum îmi place mie să fie: spiritual, vizionar și pragmatic, deopotrivă. Un lider.
Am avut și am în continuare mai mulți mentori. Extraordinari! Ceea ce caracterizează JMT este faptul că mentorii rămân alături de tine cât timp consideri că ai nevoie de ei.
Când vorbesc despre ceva ce-mi place și apreciez foarte mult, obișnuiesc să spun „unul dintre cei mai tari...”. De data asta, pot afirma fără teama de a greși: cea mai tare organizatie de leadership și dezvoltare personală, profesională și antreprenorială din România! Sunt foarte recunoscător că Cineva m-a ajutat să fac parte din așa ceva. JMT are filiale în peste 140 de țări (cea mai mare din lume de acest gen), dar numai în Statele Unite și în România se certifică noi membri din întreaga lume. Proiectele sunt uriașe, simți creșterea la tine, la colegii tăi, la mentorii tăi! Evenimentele sunt grandioase! Săptămâna trecută, aproape toată, mi-am petrecut-o la Cluj, cu vreo 250 de oameni. Networking de calitate și schimbări dintre cele mai binevenite în viața fiecăruia dintre noi. Fie că vrei să devii coach, trainer sau speaker, fie că nu. Fie că ești angajat, liber profesionist sau angajator. Fie că ești deja un om de succes, fie că ești la început. Oriunde te-ai afla, trăiește intenționat și caută în fiecare clipă să lași ceva admirabil în urma ta!
Dacă te încântă să-ți accelerezi dezvoltarea de orice fel, ne vedem în JMT și din nou la Cluj anul viitor. Eu am decis să-i iubesc pe viață pe oamenii ăștia! Avem ceea ce se cheamă JMT ADN și niște programe de leadership relațional, de comunicare & influențare, de creștere a inteligenței emoționale, de transformare evidentă, măsurabilă, care se potrivesc excelent oricărei companii, mari sau mici. Încă nu am lucrat cu cineva care, la final, să-mi spună: „nu a prea meritat, n-aș fi făcut investiția asta dacă știam dinainte cum e”. Rezultatele mele sunt rezultatele clienților mei. Să văd că lor le e din ce în ce mai bine pe mine mă bucură cel mai tare. Și mă determină să mă implic întotdeauna peste 101%. Te salut așa cum îmi place mie cel mai tare: Hai Sus!
ps: În caz că vrei să-l descoperi mai bine pe John Maxwell, ca să nu crezi că e doar vreun personaj SF , și să accepți valoarea pe care el se străduiește să o adauge cât mai multora, vezi AICI gratuit "Minutul cu Maxwell". Dacă-ți place, te poți abona și vei primi zilnic pe mail câte un minut de înțelepciune reală. Gratuit, dar un câștig incontestabil.