Stangaci sau Dreptaci? Din nastere sau format?


Dezvoltare Personala

22-06-2017
Like 571

Uită-te la imaginea postată AICI, timp de 30 de secunde. Pune cronometrul telefonului să te anunțe când expiră timpul.

Apoi, spune-mi: în ce parte se învârte domnișoara suplă, elegantă și sexy? Smile În sensul acelor de ceasornic... sau invers? De la stânga la dreapta... sau invers?

Ceea ce vezi în imaginea mișcată îți descoperă lateralitatea = emisfera cerebrală dominantă.

 

S-ar putea ca tu să fii stângaci

din naștere și nici să nu știi.

Sau invers. Am întâlnit nu o dată această situație. Iar ea are implicații dintre cele mai serioase în dezvoltarea mental-emoțională și comportamentală a individului. Pot apărea blocaje neexplicate, probleme de sănătate, crize personale sau întârzierea/prelungirea unor fenomene bio-anatomice (gen menstruație la femei). Ori menopauza instalată mult mai devreme. Am văzut chiar persoană cu sindromul Tourette, nivel foarte grav, care, după doar două săptămâni de "întoarcere" la mâna stângă - mână principală, picior stâng - picior principal, și-a diminuat în mod foarte evident gravitatea comportamentului dat de boala în sine.

Sunt persoane care au stângăcie netrăită. Adică, acei oameni s-au născut stângaci, dar s-au format ca dreptaci ori prin copierea "firească" de la părinți (așa au văzut, așa au făcut), ori prin presiunea de schimbare la care au fost supuși: "Mănâncă/ scrie și tu cu dreapta, ca omul!"

Lateralitatea se formează încă din perioada celor 9 luni, din burtica mamei. Mâna dominantă este cea cu care copilul tinde să acționeze, să apuce, să împingă, în care are mai multă forță și îndemânare încă de la început. Cealaltă va fi întotdeauna doar mână de susținere. E adevărat, prin exercițiu, omul poate deveni ambidextru; ceea ce e foarte ok, căci astfel își dezvoltă intenționat o mulțime de abilități la nivel mental. DAR își va păstra drept principală mâna care corespunde emisferei cerebrale dominante.

Emisfera dreaptă a creierului controlează/coordonează întreaga parte stângă a corpului, începând de la ochi în jos. Și invers: emisfera stângă gestionează jumătatea dreaptă a corpului: ochi, ureche, mână, picior.

Un studiu făcut, timp de 5 ani, la Universitatea Yale (Statele Unite) arată că doar 14% dintre privitorii acestui GIF pot vedea femeia rotindu-se în ambele direcții în maxim 30 de secunde.

CEI care o văd mișcându-se SPRE DREAPTA sunt oameni ghidați de jumătatea dreaptă a creierului: preponderent intuitivi, creativi & fanteziști, romantici, poeți, spirituali, orientați către imaginea de ansamblu, mai atrași de prezent și viitor, care dau nume încăperilor și obiectelor, atrași de simboluri & imagini, bine orientați spațial, setați pe resursele și posibilitățile prezente, vizionari nativi.

CEI care o văd pe domnișoara rotindu-se SPRE STÂNGA sunt oameni logici, raționali, orientați către detalii, mai atrași de prezent și trecut, analitici, matematici, practici, cu atenție la cuvinte, care caută siguranța, cu înclinație către calcule & strategii, care trăiesc după multe și bine stabilite reguli.

 

Ce se poate întâmpla, de exemplu,

dacă un om devine dreptaci,

el fiind stângaci din naștere?

Doctorul Hanns von Rolbeck a descoperit că problemele sunt unele specifice în primii 4-6 ani de viață, altele în categoria de vârstă 6-12 ani, 12-20, 20-40 și 60+.

Un copil mic "transformat" în dreptaci din stângaci (care nu își trăiește stângăcia) va face pipi în pat până la o vârstă mai mărișoară, se va împiedica mai des în mers fără să înțeleagă de ce sau își va roade unghiile. Când va începe să meargă la școală, poate avea un scris foarte urât, de nici el nu și-l va înțelege întotdeauna.

Un dreptaci care ține un discurs în public și are microfonul în mâna stângă va vorbi ceva mai greu, mai puțin clar, mai poticnit, mai incoerent. Când își va muta microfonul în dreapta, lucrurile se vor regla automat, fără să realizeze asta.

"Un bărbat care nu-și exprimă stângăcia nativă face, cel mai probabil, un prim infarct miocardic înainte de 60 de ani, fără ca măcar să știe asta", spune doctorul Hanns von Rolbeck.

Un adolescent care nu își manifestă corect lateralitatea dominantă va fi mai timid, mai "neinspirat" în fața fetelor de vârsta lui. ATENȚIE! Timiditatea nu este, însă, ceva ce se datorează exclusiv sau de fiecare dată unei lateralități nepotrivite! Pot fi oricând și alte cauze. Cert este că

 

Lateralitatea neexprimată

în mod potrivit (nativ)

poate afecta sănătatea fizică, echilibrul, comunicarea, relațiile de cuplu (!!!) și nu numai.

Făcând exercițiul cu domnișoara Smile, tu ce ai observat?

Felul în care o vezi mai întâi și mai mult mișcându-se (spre stânga sau spre dreapta) îți spune ce lateralitate, ce emisferă cerebrală dominantă ai. Care ți-e mâna și care ți-e piciorul de bază. NU piciorul pe care te sprijini! Ci piciorul cu care îți vine să faci primul pas, piciorul cu care îți vine să dai în minge (dacă n-ai fost deja obișnuit să lovești cu un anume picior), piciorul pe care îl ții în față atunci când stai pe loc repaus.

Hanns von Rolbeck afirmă că nu există o "cea mai bună variantă" - stânga sau dreapta. Așa ceva nu influențează IQ-ul. Doar atât: emisfera dominantă să fie lăsată a fi natural dominantă toată viața, oricât de tare ai dezvolta și activitățile zilnice făcute cu mâna secundară ori cu piciorul secundar. Pentru că asta influențează EQ-ul (Inteligența Emoțională).

Dacă în 30 de secunde, fătuca din imagine Smile vezi că se învârte în ambele sensuri, primul sens observat va fi mereu primul ori de câte ori îți vei aminti să mai arunci o privire pe imaginea jucăușă. Și îți spune clar că aceea este emisfera cerebrală dominantă, cu mâna opusă corespunzătoare. Însă capacitatea de a vedea rotirile în ambele sensuri îți arată că îmbini foarte benefic abilități raționale cu abilități creative, că faci lucrurile amestecat și le faci bine. 

Reversul medaliei: să ai abilități crescute din sfera ambelor emisfere cerebrale duce la mai multe conflicte interioare (contraste), de genul: "hai că per total a fost excelent! dar... alea două detalii au stricat totul!" Privirea în ansamblu vs. atenția la detalii. Când pleci într-o călătorie de vacanță, nu prea știi cum să procedezi: un bagaj mic, făcut repede, cum s-o nimeri, că nu el e cel mai important... sau un bagaj cu de toate, fără să uiți nimic, nimic din ceea ce ai putea avea nevoie pe acolo? Smile

Totul se poate dezvolta prin exercițiu la oricare dintre noi, oricât ne-ar fi de dominantă partea dreaptă sau partea stângă a creierului. Asta presupune ceea ce știm cu toții că se cheamă "dezvoltare personală". Unii o facem, cei mai mulți doar vorbim despre ea. Smile

Sunt Cătălin Stoica, trainer & coach din echipa lui John Maxwell, și dacă te mai pot ajuta cu ceva, aici sunt: catalin@catalinstoica.org Caută-mă cu încredere!

Hai Sus! Academia de Bine te susține!

 



Taguri:
[hai sus]   [academia de bine]   [coach catalin stoica]   [lateralitate]   [emisfera dominanta]   [stangacie netr?it?]   [sanatate]   [studiu nlp]   [test 30 de secunde]   [john maxwell team]