Dezvoltare Personala, Leadership
Nu poți da nimic din ce nu ai. Nu ai bani, nu poți da bani. Nu ai răbdare, nu poți ajuta pe nimeni cu răbdare. Nu ai iubire, nu poți oferi iubire. Nu ai echilibru, nu poți pretinde din partea altora să aibă. Iar lucrurile astea se construiesc întâi în interior, în mintea ta, în gândurile și în convingerile proprii. Când tu împarți în mod constant ceea ce le ceri celorlalți, deja viața îți arată diferit, nu-i mai crezi pe cei care spun „nu se poate, e prea greu, n-are cum”. E testul fericirii personale. Până nu-l treci, nici măcar nu știi cum e dincolo de el. Până nu-l treci, vei spune că e doar iluzie. Dar celor care l-au trecut deja, le spui degeaba că nu se poate; vor zâmbi și își vor vedea de treaba lor. Îi poți urma pe ei sau te vei război în continuare cu cei care gândesc că e imposibil.
Când tu îți crești în fiecare zi încrederea în tine prin ceea ce faci, când oamenii văd în tine siguranță, ușurința cu care schimbi atunci când alții spun că nu se poate, deschiderea cu care relaționezi, autenticitatea care nu se agață de aplauze și nu suferă că e nebăgată în seamă, în aceste situații cei din jur vor vrea să aibă și ei ceea ce văd la tine. Și abia atunci le poți da și lor. Când tu chiar ai; nu spui că ai, nu te prefaci că ai. Doar Ai. Atât.
Un om care are, care înțelege importanța a ceea ce are, va da mai departe. Va căuta să dăruiască orice cu orice ocazie. Postările pe blog, pe facebook nu vor mai fi total întâmplătoare. Va oferi informație, va oferi zâmbete, va oferi echilibru, va oferi emoții plăcute și, bineînțeles, opinii personale cu care poți fi sau nu de acord.
Există o regulă în public speaking: discursul tău trebuie să fie un dar util și frumos pentru public. Nu poate fi astfel decât dacă te întrebi dinainte:
*cum îi pot ajuta eu pe acești oameni?
*de ce le-ar plăcea lor să mă asculte pe mine?
*cum le pot eu îmbunătăți starea?
*cum le ofer ceva unic, ceva ce să-și amintească și după ce ne despărțim?
*ce pot aplica ei cu succes din ce le spun?
Aceeași regulă funcționează și în viață, zi de zi, acasă, la serviciu, între prieteni. Când te gândești și la ceilalți, oferi întrebându-te lucrurile de mai sus. Așa și postezi pe blog sau pe facebook. Altfel, te limitezi la selfie. Te-ai întrebat vreodată cu ce îi ajută pe ceilalți faptul că tu pui aproape numai poze cu tine? Te-ai întrebat de îți dau ei Like? Știu, te temi să te întrebi. Pentru că oamenii nu dau în niciun caz Like pentru că le plac niște poze necalitative, făcute în dormitor, în lift, la birou, pe același hol și în aceeași oglindă, lipsite de emoție. Chiar dacă citești dedesubt și 2-3 comentarii de genul: „superbă! arăți perfect! ești cel mai tare!”. Nu, nici ei nu cred asta. Dar au observat (la nivel inconștient/ subconștient/ nonconștient) cât de mult suferi tu pentru că lumea nu te apreciază, deși te apreciază. Tu suferi și atunci postezi încontinuu multe chestii lipsite de esență, cu un singur mesaj: „uitați-vă, sunt superior/superioară, altul/alta ca mine nu mai e, vă implor, dați-mi Like, prefăceți-vă că fără selfie-urile mele nu puteți trăi!” Și prietenii, admiratorii tăi se conformează. Deși, ar aprecia mult mai mult dacă le-ai oferi ceva interesant din ceea ce faci, dacă ai glumi cu ei, dacă ai comunica de-adevăratelea, dacă le-ai povesti lucruri din care să rămână cu ceva, dacă le-ai arăta fotografii care să-i inspire, să-i amuze, să-i motiveze, să vrea și ei să le distribuie. Atunci, chiar adaugi valoare.
Străduiește-te în fiecare zi să te dezvolți pe tine, să cauți acele mici/mari activități care te pasionează, care îți aduc bucurie, care îți cresc succesul pas cu pas, care te împlinesc. Oamenii nu urmează oameni mai slabi decât ei. Dacă vrei să fii ascultat/ă,
Ești foarte ușor de citit prin comportamentul tău. Cei ce te văd ori interacționează cu tine nu trebuie să fie specialiști în limbajul verbal și nonverbal ca să-și dea seama cum ești.
De-a lungul timpului, am făcut multe greșeli în mintea mea. În afară părea că sunt așa cum trebuia să fiu. Da’ de unde? Ceea ce e în interiorul tău se transmite, se proiectează în afară și exact aia primești, exact aia reușești. Am realizat de ce am pierdut ce am pierdut când am pierdut. Din cauza mea, nu a altcuiva. Nu din cauza unor aparențe superficiale. Și am început să schimb la mine, să mă recreez interior până ce am descoperit că oamenii mă urmează chiar și fără să le-o cer. De ce? Pentru că inspiram încredere, siguranță, câștig… Pentru că știau că unde merg eu e bine și pentru ei. Nu le mai cer oamenilor să manifeste valori pe care eu nu le am. Oamenii fac ceea ce oamenii văd. Întotdeauna.
Am învățat și continuu să învăț de la cei care au reușit. Învăț de la fiecare om pe care-l întâlnesc. Învăț de la mine cum e să-mi fie bine pentru că așa vreau eu, nu pentru că decid alții.
Hai sus, învață, înțelege și aplică în fiecare zi tot ce te poate ajuta să evoluezi! Nu-s cuvinte mari. Dezvoltarea personală e un stil de viață, nu doar o pasiune sau un moft sau o chestie întâmplătoare. Dacă tu exersezi în fiecare zi frica, furia, tristețea, neputința, fix asta vei obține la nesfârșit. Pentru că, chiar dacă nu-ți dai seama, ești supus obiceiurilor tale. Exercițiul duce întotdeauna la obicei. În caz că-s obiceiuri bune, e de bine. Dacă nu, a te văita nu folosește la nimic. A te schimba este esențial!
Asta înseamnă leadership și inteligență emoțională. N-ai cum să faci zilnic lucruri care-i ajută pe ceilalți și să te simți în continuare slab, singur, neputincios.
Uite mai jos cât de mult înseamnă niște cuvinte frumoase, deși tu erai sigur/ă că persoana știe asta și nu e nevoie să-i mai spui.
Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, speaker din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Speaking, individual ori pentru grupuri de oameni oricât de mari. catalin@catalinstoica.org