Dezvoltare Personala
În privința mersului unei persoane, știai că sunt vreo 40 de feluri diferite de a merge? Fiecare dintre ele îți dezvăluie starea de spirit, siguranța, emoțiile pe care „posesorul” le are în momentul respectiv. Mersul, asociat cu mimica feței, face destul de ușor citibil un om. Cineva care merge la plimbare, fără o țintă precisă, o să aibă un mers diferit de o persoană care merge la o întâlnire sau la serviciu. Există mers vesel, mers trist, mers autoritar, mers dominant, mers timid, mers… de om beat…
Cel mai interesant lucru, după părerea mea, este faptul că noi înșine ne lăsăm influențați de propriul limbaj non-verbal, la fel cum devenim ghidați de propriile gânduri. Partea psiho-neurologică influențează fiziologia, dar, culmea, e valabil și reversul medaliei: fizionomia, elementele de fiziologie determină starea de bine sau de rău a minții, a creierului, a ființei.
Omul care gesticulează larg, deschis, care ține mereu spatele drept, care-și menține tonul vocii calm sau plin de zâmbet, care te privește în ochi când îți vorbește, care-ți strânge mâna (nu și-o prăbușește pe a lui în a ta), ori e un mare, foarte mare actor , ori are calitatea de a inspira o încredere curată, nedisimulată.
Amy Cuddy, în speech-ul de mai jos, se referă la atitudinea pozitivă exersată. „Fake it ’til you make it!” Fă-o până reușești! Fiindcă se va întâmpla ceva mai mult de-atât: o faci până ce devii persoana aia care-ți dorești să fii. Nu e vorba de prefăcătoria ca defect, de ipocrizie; ci de adoptarea unei poziții, a unor gesturi simple, deschise, de încredere în sine și putere personală care-ți schimbă efectiv viața. Cu un exercițiu de 2 minute, repetabil, vei vedea la Amy Cuddy cum poți deveni alt om. Astfel se face diferența între două persoane la fel de bine pregătite profesional, la fel de integre din punct de vedere uman. Eu însumi am angajat sau am recomandat pentru angajare (în radiourile din România) DJi (animatori, realizatori) cu atitudinea menită să transmită ceea ce vrea ascultătorul să primească: bună dispoziție, siguranță, încredere, zâmbet… Fiindcă radioul este, înainte de toate, o stare de spirit, o stare molipsitoare. Și, cel puțin până acum, nu m-am înșelat; directorii de radiouri încă mă mai sună când vor să angajeze pe cineva.
Dacă vrei să-ți schimbi viața, întâi exersezi gesturi, atitudini, tehnici de remodelare verbală, non-verbală și paraverbală, până când ele devin obiceiuri. Mintea subconștientă nu gândește, nu judecă, nu analizează. Ea îți oferă permanent răspunsuri, idei, soluții pe baza obiceiurilor formate în timp. De vrei altceva de la viață, schimbă-ți micile obiceiuri și vei vedea că se schimbă apoi alea mari, se schimbă lumea în care trăiești! E incredibil, dar adevărat. O spun din proprie experiență. Am fost jos de tot și m-am trezit apoi zburând.
Iată, în imaginea postată, un exemplu concret de limbaj al trupului. Întâlnire între Putin și Obama. Primul îl așteaptă pe al doilea, nu face niciun pas în întâmpinare, ține palma dreapta și fermă. Simplu. Vrea să impună respect, putere, denotă siguranță de sine. Obama, ca să contracareze , îl privește în ochi încă de la distanță pe rus, întinde la orizontală antebrațul, cu palma ușor înclinată în jos, în semn de autoritate. Ambii sunt oameni hotărâți, care s-au instruit mult, din toate punctele de vedere, până să ajungă aici.
Iar acum, dă-ți voie să vezi minilecția ținută de Amy Cuddy. Vei râde, îți vei schimba poziția corpului, vei fi impresionat, te vei emoționa odată cu ea și vei învăța măcar un lucru care-ți va prinde bine. Toate aceste informații sunt, însă, inutile dacă nu le aplici. Și vei spune ulterior că n-au cine știe ce valoare. Doar decizia ta le dă valoare sau le-o ia. Hai Sus!