Dezvoltare Personala, Leadership
Succesul nu aduce întotdeauna cu sine și fericirea. Poți avea succes, dar el să nu-ți dea starea de bine la care te-ai aștepta. De ce? Pentru că nu cauți să obții rezultatele de succes dezvoltându-te personal în fiecare zi. Pentru că omiți să te bucuri de drumul spre succes. Îți fixezi o țintă și, dacă nu ajungi acolo, nu înțelegi de ce să te bucuri. Iar când, în sfârșit, obții ce ți-ai dorit, te bucuri o zi, două, cinci, după care revii la starea de tensiune, presiune și conflict cu viața.
Procesul în sine are un rol extraordinar în viețile noastre. Fără ca procesul să fie conștientizat, continuu remodelat, apreciat și învățat, nu putem deveni acei lideri autentici pentru noi înșine și pentru cei care vrem să ne urmeze, să ne asculte, să ne ia drept exemple.
Procesul, dezvoltarea personală, autoperfecționarea reprezintă gânduri, acțiuni, activități de zi de cu zi. N-ai cum să te dezvolți, să înveți, să aplici corespunzător doar marțea și sâmbăta. Dezvoltarea personală se referă la mintea și la sufletul tău. Ele au nevoie să fie hrănite cu ceea ce-ți dorești să devii, cu ceea ce te aștepți ca alții să fie. Amintește-ți că te-ai străduit în fiecare zi, o luuungă perioadă de timp, să înveți să scrii și să citești coerent niște amărâte de litere. Dacă vrei succes imediat, el repede se și pierde. Când devii mult prea preocupat de succes și prea puțin de investiția cotidiană în tine (timp, energie, bani, efort), prea puțin atent la dezvoltarea personală, această atitudine îți va sta mereu în cale.
Cea mai importantă, mai utilă, mai frumoasă recompensă pe care o primim cu toții după eforturi considerabile constă în locul în care am ajuns și în felul în care ne-am transformat, în oamenii care am devenit pe parcurs și în oamenii de care am ajuns să ne înconjurăm. Iar întrebarea care-ți confirmă dezvoltarea, creșterea este: "Ce fel de persoană, ce fel de om devin?" Nu: "Ce am eu de câștigat din asta?" Clar, vei și câștiga ceva anume; dar contează în primul rând ce se schimbă în tine astfel încât ceilalți să te dorească încă și mai mult în anturajul lor, în echipa lor, în compania lor.
Siguranța din zona ta de confort e doar una iluzorie. Nu te ajută prea mult. Într-o zi se întâmplă ceva grav, neplăcut și constați că nu știi cum să reacționezi, că te retragi încă și mai mult în culcușul călduț, iar el nu te protejează deloc așa cum te-ai fi așteptat. Și dai vina pe context, pe lume, pe natură. Întotdeauna vor apărea probleme. Iportant este să te pregătești permanent să le faci față, să le rezolvi, să le depășești și să descoperi cum devii din ce în ce mai puternic, mai încrezător în tine. Lumea va observa că tu ieși altfel din zona de confort, că riști, greșești și reușești diferit și vor veni să-i ajuți și pe ei.
Peter Drucker, un expert în managementul modern, spunea: "Nu aș promova niciodată pe cineva într-o funcție importantă dacă până atunci nu a făcut greșeli. Fiindcă înseamnă că e mediocru." De ce? Pentru că niciodată un om pus pentru prima dată în fața unei probleme serioase nu va ști cum să o rezolve în mod optim. Are nevoie de exercițiu practic, de antrenament; nu poate nimeni găsi soluții rapide de evoluție, arzând etape și obținând direct numai rezultate mari.
Când vezi pe cineva care-ți place foarte mult, care a ajuns acolo unde își dorea, care, cu pricepere și integritate, a devenit un model pentru tine, CREDE că și tu poți! Acum, tu vezi doar punctul în care se află, dar nu uita că a făcut mii de pași mici, consecvenți, obositori, frumoși, disciplinați până a ajuns unde a ajuns. Nu te descuraja! Fii dispus să investești în tine zi de zi! Timp, bani, efort, energie. Fiindcă ești investiția vieții tale! Dacă nu o faci pe-asta, celelalte îți vor reuși maxim pe jumătate. "Lucrează cu aceleași principii după care se dresează caii. Începi cu niște garduri mai joase sau cu niște scopuri ușor de atins... și continuă să urci." Ian MacGregor
Earl Nightingale spunea, în urma unor cercetări făcute de-a lungul anilor: "Dacă studiezi un subiect în fiecare zi, timp de o oră, cinci zile pe săptămână, în cinci ani vei deveni expert în acel domeniu." Da, fac asta cu mine în domeniile mele de interes. Nu uit niciodată s-o fac și știu ce recompensă uriașă îmi vor aduce aceste eforturi. În plus, mă bucur de drum, mă bucur fiindcă permanent viața mi-i aduce alături pe cei cu care vreau să interacționez, în mod inevitabil. Iată: dacă nu voiai să te dezvolți personal, nici măcar nu citeai rândurile astea. Deja știu că semănăm, că avem viziuni relativ comune, că avem despre ce vorbi; că ne interesează și altceva decât "știrile" tv.
Nu te afli încă acolo unde ai vrea să fii? Nu ești ceea ce ți-ar plăcea să fii? Dar, recunoaște, nu mai ești nici ceea ce ai fost, nu mai ești nici acolo, jos, unde erai în trecut.
Nu ai învățat cum să ajungi unde visezi să fii? Da, dar ai învățat cum să mergi mai departe.
Și uite un instrument practic, cel mai practic, eficient, extraordinar de dezvoltare personală: întrebările de la tine pentru tine. Dă-le importanța cuvenită! În fiecare seară, ia-ți măcar 15-30 de minute, așa cum îți iei să stai pe facebook sau să te uiți la televizor, și întreabă-te tu pe tine, cu garda jos, cu disponibilitatea de a-ți răspunde sincer, chiar dacă nu-ți plac răspunsurile ce vin. Sunt întrebări pe care le-am învățat în timp, pe care le-am regăsit la John Maxwell, unul dintre mentorii mei extraordinari.
*Ce anume am învățat astăzi? Ce am perceput cu mintea și ce cu inima?
*Ce mi-a atins sufletul și mi-a afectat acțiunile, în bine sau în rău?
*Cum m-am dezvoltat astăzi pe plan personal? Ce/cât am investit în mine pentru asta?
*La ce îmi folosește ceea ce am învățat, chiar dacă nu mi-a plăcut prea tare sau deloc ce mi s-a întâmplat? Cum aș proceda data viitoare diferit în astfel de situații? Dacă nu pot specifica foarte clar ce mi-am propus să fac diferit și mai bine (eu, nu alții), înseamnă că nu învăț mare lucru.
Și scrie-ți răspunsurile, oricare ar fi ele, oricât de banale ți s-ar părea. Pentru ca în seara următoare să-ți mai arunci un ochi pe ele în timp ce scrii altele noi.
Hai Sus, spor la succese! Pentru că Atitudinea îți decide Altitudinea!