Dezvoltare Personala, Leadership
Știi care e partea cea mai importantă în comunicare? Ascultarea. Felul în care te străduiești să asculți. Ascultarea activă, atunci când ești atent la celălalt ca să-l descoperi, să-l observi și să-l înțelegi. Altfel, ori privești prin el fără să-l auzi, gândindu-te doar la ale tale, ori îl asculți numai ca să-i dai replica, numai ca să te pui pe tine într-o lumină favorabilă.
Nu mi-a fost ușor să învăț să ascult cu adevărat. Credeam că o fac deja, dar am conștientizat la un moment dat că nu-s foarte atent la ce spune omul din fața mea și că nu reușesc să văd, să aud, să înțeleg dincolo de cuvinte. Citeam nonverbalul lui în mod intuitiv și asta mă ajuta doar din când în când. Apoi, am decis conștient să fiu atent doar la inteterlocutorul meu. Să-i validez valorile, să-l observ relaxat și să-i pun întrebări pentru stimularea resurselor sale umane. După întrebări, din nou ascultare. Am descoperit că omul își crește încrederea în mine, că-mi împărtășește din ce în ce mai multe, că se simte valorizat și că mă apreciază mai mult decât înainte. Mă apreciază mai mult, culmea!, pentru că tac și ascult mai mult. Pentru că el simte ceva foarte important: că îmi pasă de el. Abia de aici încolo contează în mod real cât de multe știu; abia de acum el are încredere că-l pot ajuta și că îi propun întotdeauna lucruri care ne ajută să câștigăm împreună.
Ascultarea e un exercițiu de încredere. E un antrenament pentru dezvoltarea caracterului. E calea către un leadership autentic. Ascultă-i pe oameni ca să-i înțelegi și ei te vor urma tot mai mult atunci când le vei propune sau le vei cere ceva. Comunicarea înseamnă dezvoltare personală.
Aici, în acest articol, am pus foarte pe scurt 3 tehnici simple și extrem de eficient în comunicare. Influențezi fără să știi. Aplică-le ca să-ți îmbunătățești relațiile cu șefii, cu angajații, cu prietenii, familia sau colegii.
Hai Sus!