Inteligenta Emotionala
Mulți oameni gândesc că relaționarea, interacțiunea, comunicarea deschisă cu ceilalți conduc la eșecuri, la suferință, la nimic bun. Multe persoane pun o permanentă barieră între ele și ceilalți. Măsoară, parcă, nivelul la care te-au lăsat să te apropii și, când consideră că devine "riscant", pun stop. Se protejează, spun ele. E o prejudecată atât de puternic înrădăcinată, încât capătă valoare de adevăr absolut în mintea omului ce o emite.
Otto Rank, unul dintre psihanaliștii geniali din cercul lui Freud, apoi oponent al acestuia, a descris atitudinea existențială evocată mai sus într-o singură frază: "Refuzul de a primi ce-ți oferă viața, ca să nu-i rămâi dator cu moartea." Rank este creatorul terapiei "aici și-acum". "Întotdeauna" nu există cu adevărat. Starea de bine, succesul, fericirea se obțin acum cu ceea ce avem acum și-aici. De facem asta astăzi, mâine resursele ne vor fi în mod sigur sporite, ne vom pricepe mai bine să obținem același lucru în condiții noi și chiar potrivnice.
Dialogul de mai jos este unul real, între doi oameni care, atenție!, nu vizează o relație de cuplu. Te regăsești cumva, din când în când, în astfel de împrejurări?
-Adina, care e pericolul în a mă lăsa să devin important pentru tine ca om?
-Nu sunt foarte sigură... Mi se face teamă, mă îngrozește ideea că voi ajunge să am prea multă nevoie de tine. Nu sunt convinsă că voi putea conta pe tine. Ai uitat că peste maxim 10 luni va trebui să plec din Cluj?
-Stai puțin, că mai e destul până atunci. Deci tu mă eviți acum, doar pentru că nu vei putea să contezi întotdeauna pe mine?
-Știu că nu are o logică sănătoasă, dar exact la fel fac și cu statul în Cluj. Îmi place Iașiul și nu vreau să ajung să-mi placă în Cluj dacă tot nu pot rămâne aici pentru totdeauna! Mi-e teamă că, dacă îmi fac prieteni aici și începe să-mi placă, s-ar putea să nu mai vreau să plec. Apoi, încep să-mi zic: "Ce rost are? Nu sunt aici decât pentru puțină vreme. Ce nevoie am de niște prietenii temporare?"
-Necazul cu o atitudine ca asta e că sfârșești prin a-i goni pe toți din viața ta. Într-un fel sau altul, orice relație trebuie să ia sfârșit într-o zi, indiferent ce o întrerupe. Nu există garanții pe vecie. E ca și cum ai refuza să te bucuri de un răsărit de soare, pe motiv că nu suporți ideea de a-l vedea pe soare apunând la sfârșitul zilei.