Esti unic. Trebuie doar sa vezi asta


Leadership, Inteligenta Emotionala

12-11-2015
Like 558

Profesorul univ. dr. Daniel David, șeful catedrei de specialitate de la Babeș-Bolyai din Cluj, descrie mentalitatea românească și o plasează, prin comparație, în contextul culturilor din alte părți ale globului. Vorbește despre eliberarea din Matrix. Nu e primul. Nu va fi nici ultimul. Dar o face într-un fel foarte clar, care parcă te împinge de la spate să înțelegi odată că nu poți trăi diferit dacă nu faci alegeri diferite.

Societatea românească este una de tip colectivist: nu ieși din grup, nu risca, nu face lucruri noi, că s-ar putea să dai greș și să ți-o iei! lasă-i întâi pe alții și mai vezi tu după aia!

În timp ce culturile occidentale trăiesc și promovează autonomia și luarea deciziilor în mod individual pentru tine însuți. Promovează inițiativa și leadershipul - dirijarea propriei vieți.

Deși sunt persoane sociabile, comunicative, românii preferă să formeze grupuri, să se organizeze, să facă business-uri preponderent cu membri ai familiei, cu oameni pe care-i cunosc foarte bine. Și despre care știu ei că "sunt de treabă". Doar că asta nu echivalează cu abilitățile necesare, cu capacitatea de a se dezvolta constant, continuu, în spiritul proiectelor sau business-urilor comune. Și business-urile eșuează, grupurile se destramă, iar concluzia este: "dacă nici măcar cu cei mai buni prieteni nu merge treaba... dacă și ei te trădează..."

Cultura autonomilor încurajează cunoașterea, curiozitatea reală, încurajează asocierea cu oameni noi, a căror viziune te include și pe tine, a căror viziune seamănă cu a ta nu doar pentru că sunteți prieteni de ani de zile. Autonomia presupune să gândești cât mai mult pentru tine și să riști o cale nemaiurmată.

Sistemul colectivist sau cel autonom nu pot fi caracterizate ca rele sau bune. Ele depind de contextul social și de echilibrul găsit. Problema colectivismului este că, atunci când calea e greșită, toți se îndreaptă către eșec. Dacă lucrurile funcționează bine în esența lor, oamenii sunt, majoritar, pe drumul cel bun. Neluând în calcul că, pentru a obține rezultate diferite, trebuie să ieși din rând, să perseverezi în acțiuni noi, să treci peste gura lumii care oricum nu face mai nimic, rămâi și tu pe scaun înjurând, blestemând, resemnându-te și-atât. De aici și corupția generalizată. La nivel înalt, dar și la nivel mic, acolo unde oamenii trec cu vederea propriile acte de nerespectare a unor reguli sau lipsa eticii în relațiile personale ori profesionale.

Chiar dacă, momentan, nu ai nicio soluție, ba cu atât mai mult într-o așa situație, e nevoie să te desprinzi de ceea ce face majoritatea - în gândire, în simțire, în comportament. Dacă vezi că majoritatea stă cu ochii zilnic pe televizor, pe site-uri dubioase, conspiraționiste, că majoritatea preferă locul de muncă sigur, călduț, lipsit de motivație, nepasionant, că majoritatea are o anume exprimare, un anume comportament, trebuie să înțelegi că nu locul de muncă sau ceilalți sunt neapărat de vină. Ci tu, omul care nu caută să învețe și să APLICE ceva diferit.

Autonomia te îndeamnă să ai idei. Să faci ce alții n-au mai făcut. Să mergi înainte către o țintă nouă, chiar dacă încă nu știi prea bine cum vei ajunge acolo. După cum scriam mai sus, e imposibil ca, din 10-20 de încercări, să nu găsești calea, să nu-i identifici pe cei care sunt dispuși să riște la fel ca tine. Însă atragi oamenii ăștia numai când cobori în viața reală, dacă alegi să cunoști necunoscuți față-n față. Pe facebook, îți creezi doar iluzii, te îmbeți cu apă rece și dai vina pe alții că te păcălesc cu nu știu ce. Și TU te păcălești! Și TU îi păcălești pe ceilalți. Îi păcălești că le ești prieten, dar nu faci niciun efort să te întâlnești cu ei în realitatea fizică. Dai vina pe timp, pe distanță, pe treburi mai mult sau mai puțin importante.

Venerabilul profesor olandez de psihologie Geert Hofstede spune că, din studiile sale, doar Bulgaria, România, Grecia și Portugalia par să aibă profilul cultural colectivist din toată Uniunea Europeană. Iar profesorul David afirmă că tinerii români au început să nu mai semene cu generațiile trecute, să crească și să se dezvolte ca autonomi, ca oameni care caută noul, necunoscutul, descentralizarea. Deocamdată, adulții doar vorbesc despre asemenea valori, nu le și aplică.

Dacă vrei să reușești în viață, îți asumi riscuri, mergi înainte, înveți și experimentezi cât poți de mult. Da, din 10 încercări, 7 s-ar putea solda cu eșecuri. Dar le zice eșecuri doar dacă tu accepți că sunt eșecuri. În realitate, ele sunt 7 lecții care te ajută să identifici mai ușor decât până atunci, din ce în ce mai ușor calea către succes. Celor care încearcă de doar 3 ori le e imposibil să reușească de fiecare dată. Se vor opri, se vor bloca și vor da vina pe alții, vor spune că e imposibil. Îți vor repeta tot timpul că e imposibil, așa încât să renunți și tu, să nu reușești nici tu.

Cel care o face de doar 3 ori va zice: "Și eu am încercat. De 3 ori. Și am eșuat de mai puține dăți decât tine." Vrei să ai succes? Vrei o altă viață chiar aici, în România? Ai curaj să (te) schimbi! Devino liderul tău, indiferent cât te scoate asta din zona de confort! Citește, participă la evenimente la care doar 10% dintre oameni participă! Caută să faci tot mai multe dintre lucrurile care-ți plac, care te ajută, care nu-ți pierd timpul fără niciun rezultat, caută să vezi că, din victimă, devii cel din fruntea grupului tău de prieteni! Chiar dacă, între timp, grupul a devenit altul, s-a umplut de persoane care caută ceea ce tu cauți mai nou! Nu ai nevoie de turmă în absolut tot ceea ce faci.

Profesorul David mai atrage atenția: „Autonomii” din strada trebuie sa fie atenti acum la doua lucruri majore: (1) sa nu fie recaptati in matricile colectiviste de putere prin structuri vechi imbracate in forme noi si (2) sa nu intareasca vidul anarhic, rezultat inerent din destructurarea unor retele/mentalitati colectiviste, ci sa se solidarizeze prin valori vestice in comunitati prin care sa participe democratic la modernizarea tarii.

Mai multe într-o altă prezentare despre subiect, găsești aici, pe blogul profesorului Daniel David.



Taguri:
[academia de bine]   [psihologie aplicata]   [hai sus]   [autonomie]   [profesorul daniel david]   [matrix]   [idei]   [citate motivationale]   [schimbare]   [dezvoltare personala]