Dezvoltare Personala
Găsește cauza, rescrie sau rezolvă ce e de rezolvat, iar rezultatele tale se vor schimba pentru totdeauna. Pentru că nu apare efect fără să fi existat o cauză înainte și nu există cauză care să rămână vreodată fără efect.
Cei mai mulți oameni ajung să-și transforme Eul nu doar într-o mască, ci chiar într-o armură socială. În clipa în care celălalt intră în câmpul lor vizual și/sau auditiv, Eul lor se umflă, se întărește, se dilată pentru a le proteja teritoriul mental. Pentru a-și regla cât mai bine ceea ce ține de principiul SIS: Stăpânire de Sine, Încredere în Sine, Stimă de Sine. Uneori, funcționează; cele trei se îmbunătățesc provizoriu. Dar, în interior, rămâne gol, rămâne o teamă care sapă.
Instinctul primar de supraviețuire care apare în situații cu miză, el e primul care ajută. Însă umplerea naturală a golului interior și îmbunătățirea principiului SIS se realizează, prin exercițiu, în fiecare zi, în situații dintre cele mai banale, atunci când vulnerabilitatea și eșecul nu pot conduce la cine știe ce pierderi. Atunci când rezultatele nu-s atât de importante și nu ne afectează.
Cum faci asta? Apelând la cei 3R ai subconștientului/ potențialului personal: Răspunsuri, Resurse, Rezolvări. Acestea vin uneori fără logică. Pot contrazice vocea dorinței și se lasă dominate de ea. Astfel încât câștigă obsesia, nu intuiția dată de înțelepciunea neexplicată și de experiența de viață.
Cum faci să distingi vocea intuitivă dintre atâtea și atâtea voci care se aud în mintea ta? Reorientându-ți energia/ atenția de la canalul gândirii opoziționale către corp, către cum se reflectă emoțiile, întrebările, deciziile tale în mușchi.
Ce simți în corp (și unde mai exact) atunci când îți pui o anumită întrebare?
Ce-ți spune corpul despre fiecare în parte atunci când ai de ales între două soluții?
Ce-ți arată corpul tău despre exprimarea nonverbală a celuilalt, chiar dacă tu nu ești specialist în citirea corporală?
Este vorba de inteligența nonverbală pe care fiecare dintre noi o are. Nu e păcat să nu ne folosim de ea, când are pentru noi beneficii atât de mari?
Când privești în corpul tău ca într-o oglindă a conștiinței personale, agitația Eului orgolios, gândirea pasivă și poluantă scad considerabil. Fiindcă agitația îi este alimentată Eului strict de atenția ta, de investiția ta de energie în acele gânduri, în acele momente. Atenția pe corp stimulează gândirea laterală, creativă, constructivă, atât de bine descrisă de Edward De Bono. Iar această investiție de energie este una mai mică decât cea făcută în agitația minții temătoare sau furioase. Câștigul de atenție ce rezultă de aici poate fi apoi investit într-o deschidere relațională față de celălalt. Conștiința trece la ceea ce se cheamă dedublare sau disociere, deoarece ascultă/observă atât corpul propriu, cât și persoana din fața sa.
„Organismul este o extraordinară cutie de rezonanță, căreia nimeni – sau aproape nimeni – nu-i cunoaște vocabularul premonitoriu. În mod paradoxal, lectura autoscopică a Sinelui stă la baza unei observații obiective a celuilalt. Pot să-l înțeleg pe celălalt dacă reușesc să conștientizez limitele propriului meu domeniu corporal. Aceasta este regula. Astfel, îl veți simți pe celălalt mai bine decât poate bănui el vreodată.” Joseph Messinger
Se numește autoscopie gestuală. O autoexaminare reflexă în timp real a mișcărilor corpului tău. Este esențial să-ți monitorizezi propriul corp, așa cum faci cu propria minte. Îți va spune mereu care e calea cea mai potrivită pentru tine în alegeri, decizii, acțiuni cu finalitate dorită. Nu e chiar simplu dacă nu ai mai făcut asta; dar deloc imposibil. Cu exercițiu conștient în fiecare zi, în fiecare interacțiune cu oamenii (nu-ți mai spune că nu ai timp!), vei descoperi, puțin câte puțin, cum corpul tău răspunde în mod optim, înaintea gurii, la întrebări pe care ți le pui și care îți sunt puse. Uneori, corpul te avertizează; alteori, îți dă un imbold. Te oprește sau te împinge să faci ceva, să construiești bine cu persoana sau cu persoanele cu care interacționezi.
iar intelectul tău („gândirea lentă”, explicată de Daniel Kahneman) încă nu percepe și nu înțelege dacă nu este pregătit să descifreze semnalele date de propriul corp (de sistemul muscular și articular). Aceste semnale te pot proteja împotriva entuziasmului nejustificat, împotriva fricilor fără acoperire reală, împotriva manipulării, împotriva abuzului căruia i-ai putea cădea victimă din naivitate sau din necunoașterea detaliilor ascunse.
Pentru a sublinia încă și mai mult importanța mesajelor pe care corpul ni le poate transmite, îți mai spun doar că practica de Wingwave Coaching, de exemplu, se bazează extrem de mult și de eficient pe răspunsurile ideomotorii, pe testul miostatic. De ce? Fiindcă absolut orice scurtcircuit cerebral, chiar și cel mai mic impuls/răspuns electro-magnetic înregistrat în creier se reflectă imediat în mușchi, în mod inconștient și fără păcăleli. Am descoperit, împreună cu clienții mei, cauze vechi dintre cele mai ascunse și mai subtile care declanșau de ani și ani de zile niște probleme, niște reacții foarte dureroase. Am primit împreună răspunsuri pe care, altfel, ne-ar fi luat mult mai mult timp să le găsim. Răspunsuri probate, soluții aplicate ulterior, cu rezultate dintre cele mai frumoase!
Fii atent la corpul tău! Stai de vorbă cu el! Ascultă-l cât mai mult, chiar dacă, inițial, n-o să-ți prea vină să-l crezi! Te va convinge câtă înțelepciune are și cât de tare te poate ajuta acasă, în viața personală, sau la serviciu și în afaceri. Ca să împuținezi situațiile în care așteptările tale duc la rezultate dezamăgitoare și ca să înmulțești întâmplările când ajungi acolo unde îți dorești, deși, la început, parcă nimic nu anunța logic o asemenea bucurie.
Sunt Cătălin Stoica și sunt prietenul tău. Coach, Trainer & Speaker din extraordinara echipă a expertului mondial în leadership John Maxwell. Dacă te mai pot ajuta cu ceva, aici mă găsești: catalin@catalinstoica.org . Îndrăznește cu încredere, Hai Sus! Academia de Bine te susține!