Leadership
Cultura organizațională, fie că vorbim despre companii mari sau despre unele mici, se creează zilnic, pas cu pas. În mod intenționat, bine gândit, exersând față de angajați și cu angajații valorile asumate... sau se creează întâmplător, haotic, cum o fi să fie.
"Cultura organizațională înghite strategia la micul dejun", spunea Peter Drucker, considerat părintele managementului modern. Ce vrea să însemne asta? Că strategia devine inutilă dacă nu are în spate o cultură evidentă, menită să susțină depășirea unei crize, schimbarea direcției, saltul la un alt nivel antreprenorial, financiar etc. Strategia e doar un plan. Poate foarte bine gândit, dar un plan. Are nevoie să fie înțeles, acceptat și preluat de toți cei implicați, cu funcții importante sau nu.
Valorile organizaționale, în funcție de cât de bine au fost cultivate în timp, cu răbdare, cu un leadership de calitate, valorile acelea determină reușita strategiei. "Bogăția și sărăcia sunt amândouă copiii încrederii", afirma Napoleon Hill cu aproape un secol în urmă. Parafrazând, putem spune că succesul organizațional, succesul afacerii în sine este efectul culturii implementate și cu drag dezvoltate în interiorul echipei.
Corect, ne place calea cea mai scurtă, iar rezultatele mari ale unora ni se par a fi din cărți. Facem o strategie imediată și ne așteptăm să aducă minuni. Dar oamenii nu părăsesc niciodată companii, nu părăsesc branduri sau proiecte, nu părăsesc strategii. Oamenii părăsesc oameni și valorile manifestate ale acestora. Pentru că valorile organizaționale trebuie să se identifice cu valorile personale.