Cine mai cauta fericirea? Cum?


Filme despre Tine

10-06-2017
Like 460

Hector and the Search for Happiness. Nu e un film de Oscar. E un film din 2014, care te scoate din amorțeală, care te pune pe gânduri, care te deblochează cumva, care stârnește zâmbete, care te face să te pui în locul unor personaje,... ce să mai, e un film despre noi toți. Pentru că toți vrem să ne găsim și să ne trăim fericirea. Dar ca să găsești fericirea, întâi trebuie să te întâlnești și să te cunoști cu adevărat pe tine.

„Uneori, ca să te poți regăsi pe tine, e nevoie ca mai întâi să te pierzi.”

Hector e un psihiatru englez ai cărui pacienți nu se schimbă cu anii. Și nici el nu se schimbă pentru a-i ajuta pe ei să se schimbe. Are o iubită, Carla, care lucrează într-o companie farmaceutică, pe parte de marketing. Și care, pentru Hector, e mai degrabă o mamă decât o iubită.

Toate până când psihiatrul iese din matca sa de om imperturbabil, foarte calm, total previzibil și neimplicat. Atunci, decide să plece singur într-o lungă călătorie. Interioară și în China, Africa, Statele Unite. Dar numai în privința primei destinații se hotărăște încă de-acasă.

Întâlnește întâi un multimilionar american, care aruncă cu banii în stânga și-n dreapta.

Hector: Permite-mi o întrebare, te rog. Tu ești fericit, Edward?

Edward: Când lucrezi atât de mult ca mine, nu ai timp să-ți pui întrebarea asta. De aceea mă gândesc să renunț la ceea ce fac.

Hector: Să renunți acum?

Edward: Nu. Peste 20 de milioane de dolari. Sunt în progres, data trecută am zis peste 100 de milioane. (râde) Apoi, te pensionezi și faci ceea ce-ți place. Sau nu faci nimic. Sau mori.

 

Hector mai întâlnește chinezoaică de care se îndrăgostește peste noapte, un bătrân călugăr tibetan, un vechi prieten din studenție, medic într-o țară africană, iubita din tinerețe, care acum are doi copii și încă unul pe drum, o muribundă, un profesor eminent în neuroștiințe... În tot cazul, Hector are un program foarte încărcat. Smile

Jamilla: Chiar dacă acum sunt la capătul drumului... pentru toate aceste inimi, pentru toate aceste zâmbete, pentru toate aceste fețe pe care le-am cunoscut în viață... mă consider o femeie norocoasă, doctore.

 

Deși e un film amuzant, făcut după romanul de succes al psihiatrului francez Francois Lelord, povestea vine cu o mulțime de întrebări și afirmații profunde. Unele dor, altele incită, unele sapă, altele fac lumină... Orice spectator se poate regăsi în diverse secvențe ori provocări.

Jamilla: Ai un talent deosebit, Hector.

Hector: Ah, nu, oncologia nu este domeniul meu...

Jamilla: Nu, nu m-ai înțeles. Trebuie să știi că ascultarea este iubire. Și tu ai talent la asta.

 

Atât de greu învățăm să ascultăm cu adevărat și nu doar pentru a da o replică deșteaptă sau orgolioasă...

După cum e de așteptat, Hector se întoarce acasă alt om. Dar e foarte interesant să-i vezi aventura foarte colorată, transformarea interioară, felul în care refuză să conștientizeze anumite lucruri, „aha”-urile care apar în moduri dintre cele mai bizare, felul în care omul ajunge să confunde realitatea cu percepția personală.

Ce e realitatea? Ceva ce nimeni nu poate vedea, fiindcă, așa cum spune fizica cuantică, în momentul în care a fost observată, realitatea dispare, locul fiindu-i luat de o percepție, de o părere personală, de un punct de vedere.

Agnes: Trăiești într-o continuă fantezie, Hector! Știi, când pui pe cineva pe un piedestal ori în așteptare ori într-un loc sus, departe de implicare, crezi că îi faci un compliment? NU! El va simți exact opusul! Și știi de ce? Pentru că omul ăla nu e o simplă fantezie. Este mai bun decât o fantezie. E real și asta e ceea ce contează cu adevărat.

E un film care vorbește despre cum trăim, în general. Despre frica de trecut, despre fuga spre viitor, despre anularea neinspirată a momentului prezent.

Profesorul Coreman: Ar trebui să ne preocupăm mai puțin de drumul spre fericire și mai mult de fericirea de a parcurge acel drum.

Zic să vezi acest film și să-mi spui după aceea cum ți s-a părut, cum te-a ajutat dacă te-a ajutat în vreun fel.

Și are și muzică bună. Cu o distribuție de mare calitate: Simon Pegg, Rosamund Pike, Jean Reno, Christopher Plummer, Stellan Skarsgard.



Taguri:
[filme despre tine]   [academia de bine]   [filme oscar]   [hector 2014]   [in cautarea fericirii]   [muzica buna]   [frica de trecut]   [realitatea]