10-08-2016
Like
529
Horia Tecău și Florin Mergea alcătuiesc dublul masculin de tenis al României la Rio. Au reformat această echipă nu cu prea mult timp în urmă. Anul acesta, parcă. Având amândoi în minte același vis: participarea la Jocurile Olimpice și câștigarea lor.
Un prilej excelent să observăm de ce reușesc cei care reușesc și ce anume NU fac oamenii care nu au succes, ce-i împiedică sau ce-i obosește pe ei. E ceva ce le putem arăta cât mai multora, căci știm cât de greu e să nu înțelegem cum stau lucrurile și să ne împotmolim în probleme.
Vorbim despre marile obiective personale și despre 3 condiții de neocolit pentru atingerea lor. Iată cum se aplică ele în activitatea concretă și în rezultatele echipei Mergea - Tecău.
#1.E nevoie să ai în permanență în minte filmul cât mai clar al obiectivului MARE și frumos deja atins, gândindu-te la ce faci ca să reușești, nu la ce se poate întâmpla tot timpul ca să nu reușești. Să construiești Mental și Emoțional - să vezi și să simți CUM E ACOLO, imediat după ce-ți vei fi împlinit marele vis. E nevoie ca oamenii ăștia doi să simtă cupa aia de aur în mâinile lor, să o ridice cu încredere deasupra capului în propria imaginație, să-i vadă pe români aplaudându-i și strângându-le mâinile fericiți... Cu cât mai multe detalii, cu atât mai bine. Iar detaliile apar încontinuu. Asta îi va motiva și împinge, zi de zi, către acțiunile specifice.
#2.Fă-ți un PLAN. Navigarea, organizarea atentă, detaliată, scrisă îți va fi ca o hartă. Te va ghida mai bine, mai corect, chiar dacă tu consideri că știi deja drumul.
Cum ar fi un asemenea dialog:
"Hai să ne vedem! Vii?"
"Da, vin."
"Bun. Când?"
"Nu contează, doar ne vedem. Oricând."
"Unde?"
"Nu are importanță. În București."
"Perfect. Am pornit spre tine."
Pe bune?
Ne întâlnim fără să știm exact în ce loc și la ce oră? E clar că nu ne vom întâlni niciodată, doar ne afirmăm dorința de a ne întâlni.
A-ți face un plan înseamnă inclusiv a-ți gestiona mai bine pașii cotidieni, timpul, felul în care te ocupi de ceea ce merită pentru tine. Avem cu toții aceleași 24 de ore într-o zi. Unora le ajung, altora niciodată.
Când spui: "Nu am timp pentru asta", ia în calcul că traducerea psiho-neurologică este: "Lucrul ăsta nu e important pentru mine acum". Uneori, s-ar putea să nu accepți cu niciun chip, dar mai gândește-te. Închipuie-ți că lucrezi la ceva foarte important pentru tine, că ești în sfârșit la masă după o zi de nemâncare, că faci sex și ești în al nouălea cer.
Brusc, casa ta e cuprinsă de flăcări. Ce-ți spui: "nu am timp să fug"? Sau lași totul și te salvezi? Vei face întotdeauna ce vei simți că e mai important pentru tine. Nu neapărat ce vei spune. Ce vei simți, conform valorilor tale interioare.
De prea multe ori, de exemplu, statul pe facebook este mai important decât ceea ce contează cu adevărat pentru noi în fiecare zi. Și nici măcar nu vrem să recunoaștem asta. Vezi? Managementul timpului.
Așadar, fă-ți un plan. Managementul obiectivelor. Pornește cu întrebări simple și bine țintite, la care să îți răspunzi serios, cu răbdare, în mod repetat:
*Ce anume vreau cu adevărat de aici / în această situație?
*În ce punct mă aflu acum?
*Ce mă împiedică să ajung acolo unde vreau să fiu?
*Ce m-ar putea ajuta/susține să ajung acolo unde vreau să fiu?
*Cu ce încep? Simplu, concret, de Acum.
*Acolo unde mi se pare că nu se poate face nimic, ce anume mi-aș spune să fac dacă ar trebui să fac cu totul altceva? Ce soluție pot inventa exact ca un copil, oricât de absurdă ar părea ea? Fiindcă așa se nasc marile soluții: "Eu vreau să zbor", atunci când nimeni nu zbura; "Eu vreau un telefon în care să încapă tot calculatorul", atunci când și calculatorul era cât un frigider.
Un plan bun, detaliat, cu pașii cât mai bine delimitați în timp și spațiu, te va ajuta de asemenea să nu mai amâni. Te va responsabiliza, căci vei fi tot timpul cu ochii pe el pentru a vedea ce ai reușit, ce mai ai de făcut, ce ar fi de reluat, ce ar fi de îmbunătățit atât în plan, cât și în acțiune. Un plan bun, scris, poate și cu imagini aferente pașilor/obiectivelor, devine un angajament pe care ți-l iei față de tine.
Dacă știi că de obicei te responsabilizează ceea ce crezi tu și mult mai puțin ceilalți, vorbește mult cu tine în sensul ăsta. Spune-ți tot timpul clar ce vei face, nu ce te-ar putea opri să faci. Sunt lucruri care fac parte din managementul performantei.
Dacă știi că în general te responsabilizează mediul extern, cei din jur, atunci fii puțin atent! Vorbește-le tot timpul despre obiectivele și reușitele tale, despre obstacole și despre micile victorii, DOAR celor care au obiectibve mari la rândul lor în viață, celor pe care îi vezi obținând rezultate, care sunt MĂCAR la nivelul tău. NICIODATĂ nu discuta despre obiectivele și rezultatele tale cu cei care se vaită tot timpul, cu cei care se victimizează, care amână, care nu au rezultate, căci, oricât de bine intenționați ar fi, ei nu știu cum să ajungă la rezultate. Cum să te învețe pe tine drumul dacă nici ei nu-l cunosc? John Maxwell spune că "Nu poți duce pe cineva într-un loc în care n-ai fost nici tu". Iar cei ce nu au succes vor râde de micile tale rezultate sau vor spune că nu înseamnă mare lucru, că ai să vezi tu belele și probleme mai târziu. Dar observă că ei SUNT deja permanent în belele și probleme.
Așadar, vorbește-le despre obiectivele tale celor care te vor sfătui cum să înaintezi și nu cum să te oprești. Spunându-le despre ce ți-ai planificat să faci, pas cu pas, te vei responsabiliza tot mai mult. Roagă chiar pe cineva, un prieten bun, de încredere, să te întrebe periodic ce ai mai făcut, în ce punct ai ajuns cu obiectivul tău mare, ce anume nu ai făcut și știi clar că trebuie să faci?
#3.Acest al treilea aspect are o mare legătură cu planificarea. Orice obiectiv MARE se sparge în obiective mici, fiindcă altfel nu se poate. E ca și când ai vrea să ajungi la Paris, dar nu te interesează deloc ce distanță e până acolo, cu ce vei merge, cât vei sta, cât te va costa... Adică, nu stabilești și nu realizezi obiective de tipul: să intru pe net ca să văd și să-mi notez exact hoteluri și mijloace de transport; să mă gândesc concret la câți bani voi pune deoparte în fiecare lună pentru ca în data de să pot pleca la Paris; și așa mai departe. Altfel, nu vei ajunge. Îți vei spune mereu: n-am cum, e scump, lasă că văd eu.
Apoi, la atingerea fiecărui obiectiv mic, conștientizează acea victorie mică, fă un bilanț al micilor victorii, trece-le undeva să le vezi cât mai bine și observă cum îți deschid ele tot mai bine calea către marele obiectiv. Observă cum devin lucrurile parcă un pic mai ușoare, mai accesibile, mai realizabile.
Și sărbătorește, recompensează-te pentru fiecare dintre aceste mici victorii. Oricum, cu orice îți face bine să primești de la tine ca și când ai primi din partea altcuiva. Dai astfel un foarte bun prilej creierului să secrete acei neurotransmițători, așa numiții hormoni ai fericirii, esențiali pentru a merge înainte: apar idei noi, devii mai deschis la schimbare (nu mai pare la fel de grea), apare determinarea de a continua, se clarifică încă și mai mult obiectivul mare de atins, oamenii îți descoperă starea și progresul real și vor fi tentați să te încurajeze, în loc să-ți spună: "termină cu prostiile" sau "nu mă interesează, treaba ta". Acțiunea aduce acțiune. Rezultatele aduc încă și mai multe rezultate. E cursul firesc al lucrurilor, o spune fizica. Acest aspect este și el parte din managementul performantei.
Iată mai jos cum se regăsesc, cum se "citesc" cele 3 aspecte esențiale ale succesului în doar două declarații date de Mergea și Tecău după calificarea în semifinalele de la Rio. Tocmai au învins echipa Braziliei, una dintre favorite. Mai au 2 meciuri.
Obiectiv Mare
Planificare atentă pe termen lung
Spargerea obiectivului mare în obiective mici
Campionii știu cel mai bine care sunt condițiile succesului.
"Ne dorim încă de anul trecut așa ceva, am spus că obiectivul acestui an este să câștigăm medalia de aur la Rio. Noi știm lucrul ăsta, echipa noastră știe, toată țara știe lucrul ăsta, nu mai trebuie să ne punem nicio presiune în plus. Am ajuns aici doar concentrându-ne pe fiecare meci în parte, pe fiecare punct, așa o să facem și în semifinale. Acum ne recuperăm, pregătim meciul foarte bine și apoi încercăm să jucăm fiecare punct pentru a câștiga. Mereu cel mai important meci e următorul." Horia Tecău
"Pur și simplu, mă gândeam doar la următorul punct, pentru că era 5-1 sau 5-2, nici nu mai știu cât. Nu conta scorul în momentul acela (nota mea: la 1-1 în meciul cu echipa Braziliei). Important era să-ți arunci mingea sus, să împarți loviturile în mici lucruri pe care trebuie să le faci, să nu te gândești doar la scor. Pentru că dacă o faci, vrei să câștigi, vezi numai rezultatul, ești acolo și poate nu mai poți să joci." Florin Mergea
Dacă vrei să citești articolul despre calificarea echipei Mergea-Tecău, îl găsești aici.
Ce spui de asta? Lasă-mi, te rog, un comentariu, o întrebare, o sugestie. Vom învăța cu toții din ele, iar pe mine mă ajută să știu ce să-ți ofer pe viitor mai potrivit pentru nevoile sau pentru aspirațiile tale.
Iar dacă vrei să-i mai ajuți și pe alții, distribuie acest articol, căci e un bine pe care îl faci tuturor. Mulțumesc!
#HaiSus, Academia de Bine te susține! 

Taguri:
[academia de bine]
[coaching bucuresti jmt]
[horia tecau]
[florin mergea]
[3 conditii]
[managementul performantei]
[managementul timpului]
[coach catalin stoica]
[managementul obiectivelor]
[hai sus]
[intrebari]
[acum]
[succes]
[pasi pentru atingerea obiectivelor]
[obiective]