8 greseli elementare pe care sa nu le faci la un interviu sau intr-o negociere


Dezvoltare Personala

22-08-2016
Like 487

Mergem la un interviu de angajare, avem o întâlnire de negocieri în afaceri, intrăm într-o ședință cu alți colegi, superiori ori subalterni. Interacționăm și orice interacțiune are un rezultat. Cel dorit, cel nedorit sau cel negândit/surprinzător. Dacă mintea ta decide și ghidează în mod conștient traseul tău comportamental, vei avea numai de câștigat, vei salva situații și îl vei molipsi și pe interlocutor cu starea ta pozitivă.

1.Prima mare greșeală pe care oamenii o fac, mai ales atunci când întâlnesc o persoană pentru întâia dată, este să nu o privească în ochi. Contactul vizual are o foarte mare influență asupra raportului de comunicare, asupra relației de orice fel. Privindu-l în ochi, îi dai celuilalt senzația de încredere, de interes, de deschidere, de implicare. Și preiei controlul asupra situației, pentru că pari puternic/ă.

Să nu-l privești în ochi, provoci păreri de genul: „e slab / nu mă ascultă / nu-i pasă”, iar asta te poate costa rezultatul scontat cu ocazia respectivului interviu, fără să știi conștient de ce nu te-a plăcut: pentru că l-ai evitat, ai fugit de el, ascundeai ceva.

2.Ar fi o greșeală să nu acorzi importanța și respectul cuvenit salutului și strângerii de mână. Salută deschis, cu zâmbet, chiar dacă celălalt nu o face. Strânge-i mâna ferm. Nici ca în ușă, dar nici ca și când ți-ar fi mâna jeleu. Smile

3.O a treia greșeală ar fi să privești mai tot timpul în jos. Denotă un complex de inferioritate, iar celălalt va fi ori dezamăgit, ori va profita de tine, jucându-se cu stările sau cu emoțiile tale precum rușinea, vina, teama pentru a obține ceea ce vrea, fără să fie neapărat și în avantajul tău.

4.Să stai tot timpul cu ochii pe ceas. Înseamnă plictiseală, grabă, dezinteres. Fie că tu reușești să conștientizezi asta sau nu, limbajul corpului, mintea subconștientă așa ceva va transmite. Ți se va răspunde, din păcate, la fel, într-un mod conștient sau nu.

5.Nu sta încruntat/ă și nu privi tot timpul pe sub sprâncene, cum s-ar spune. Oricât de serioasă ar fi discuția, oricât de puțin ai fi de acord cu persoana din fața ta, e o expresie facială care-i va întări convingerea că ceva nu e în regulă.

Am urmărit persoane care procedau astfel în dialog cu altcineva, fără să-și dea seama. Ce s-a înțeles din asta? 3D: Dezgust, Dezacord, Deziluzie.

6.Poate fi o mare problemă dacă invadezi spațiul personal al celuilalt, dacă ești tot timpul aproape să-l atingi, dacă i te bagi în suflet fără să știi că doar chinestezicilor le place foarte tare apropierea.

Și nici la distanță foarte mare nu sta, căci nu veți reuși să vă conectați unul cu celălalt, vă veți simți din lumi diferite. Deși vă veți plăcea, poate, distanța mare va pune în mintea fiecăruia dintre voi un gând de genul: e inaccesibil/ă, nu întreb, nu mă bag, nu îndrăznesc să-i spun.

Dacă există posibilitatea, evită să aveți între voi o masă sau altceva de genul. Inconștient, așa ceva se interpretează drept un obstacol sau o modalitate de apărare.

7.Nu te agita, nu te fâțâi nervos sau nervoasă pe scaun ori în picioare. Nu-ți trece tot timpul mâna prin păr și nu-ți aranja în permanență hainele. Sunt semne de disconfort, de autoapărare, de anxietate.

8.Nu sta doar cu brațele încrucișate pe piept și cu picioarele unul peste altul. Chiar dacă ție ți se pare că e confortabil, ceea ce transmiți e o închidere: dezacord tacit, oboseală și dezinteres, retragere sau zid de apărare. Nu vrei să lași această impresie. S-ar putea să ai o părere destul de bună despre cel din fața ta. Însă, așa cum partea neurologică influențează fiziologicul, la fel se întâmplă și invers: postura corporală îți influențează gândurile și, implicit, deciziile de moment. Și dintr-un om bine dispus, te trezești că taci fără să asculți sau îți pare că nu se mai termină odată ce are celălalt de zis. Iar el va tinde să copieze în mod inconștient postura ta corporală. „Dacă tu nu mă vrei, nici eu nu te vreau, na!” Smile

Mult spor și... Hai Sus! Academia de Bine te susține!



Taguri:
[negocierea salariului]   [negocierea in afaceri]   [greseli interviu angajare]   [academia de bine]   [hai sus]   [privirea ta]   [privirea in jos]   [tehnici de negociere]   [dezvoltare personala]