Joy. Infrangerea e temporara. Sau... tu decizi


Filme despre Tine

30-01-2016
Like 389

Mărturisesc că nu sunt impresionat de prea multe dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscar sau la Golden Globes. De aceea, nici n-am scris pe-aici despre unele dintre ele. Oricum, tot ce citești pe acest site reprezintă opinii personale, nu-ți închipui că am vreodată absolută dreptate.

Joy e, din start, prezentat ca o poveste pur motivațională, tipic americană. Adevărul este că mie îmi plac oamenii care motivează și știu să o facă. Auzim toată viața cât de greu e totul, cât de rea e lumea, cât de puține șanse avem să fim fericiți, încât ne-am obișnuit să credem că așa și este. Însă există și o altă variantă a realității: cea din Joy.

Joy (copil): Cand te ascunzi, esti in siguranta, caci oamenii nu te pot vedea, nu te pot gasi. Dar nostim este ca... atunci cand te ascunzi, te ascunzi si de tine insati. Nici tu nu te mai poti gasi.

O fetiță visează încă din copilărie cu ochii deschiși. Visează mult și își pune în practică pasiunea de a crea lucruri simple la care alții nici nu gândesc. Are o soră vitregă, o mamă, un tată, o bunică și o prietenă foarte bună. Apoi, un soț, un ex-soț și doi copii. Filmul creionează în mod aproape ostentativ cam toate tipologiile de personaje pe care le reîntâlnim cu toții în jurul nostru. Oameni afectați de certuri, telenovele, concedieri, lipsa banilor, divorțuri, pasiune, rutina zilnică, eșecuri, școală, indiferență, imaginație, respingere, serviciul fără sare și piper, perseverență... Par mai multe cele rele, nu? Pentru că întotdeauna totul se întâmplă cu un motiv; totul e o lecție.

Bunica: Spune-mi, te rog, ce s-a intamplat azi, vreau sa stiu cum a mers.

Joy: ...a fost un dezastru, gata.

Bunica: Dar tu nu renunti niciodata, Joy. Inca din copilarie, ai fost omul care trece peste...

Joy: Peste ce, bunico? Peste orice esec?? Peste atata rusine?? Peste umilirea în fața fiicei mele??

Bunica: Te-ai nascut sa fii o prezenta remarcabila in lume, Joy. Si stiu ca voi trai sa te vad persoana de succes care te-ai nascut sa fii.

Joy: Succes pe naiba.

Bunica: Fii o mama curajoasa!...

Joy: Da, o mama care nu poate avea grija de copiii ei.

Povestea este despre înfrângere, despre înfrângere, despre înfrângere și despre SUCCES. Despre integritate și despre manipulare. Despre autenticitate și despre măști. Despre încredere și despre mediocritate. Despre greșeli intenționate și despre greșeli involuntare. Mari și mici, mici și mari.

Dacă un singur om te susține și îți încurajează visurile nebunești, fă tot posibilul să-l ții aproape în viață, pentru că e cel care contează cel mai mult! De el ai nevoie, nu de cei care îți spun: „realitatea e că nu se poate”. Dacă la ei nu s-a putut, se vor strădui să te convingă și pe tine de același lucru, fiindcă altceva ei nu știu! Din păcate. Și nici tu nu vei ști vreodată ce comoară zace în viața ta.

Neil Walker: I-ai vazut pe angajatii mei? Le-am spus de multe ori acel lucru si inca nu l-au inteles. Spune-i ceva cuiva o data; nu intelege. Spune-i de patru ori; nu intelege. Studiile spun ca abia a noua oara, omul incepe sa auda cu adevarat. Fac asta cu ei 24 de ore pe zi. Au nevoie sa ma vada calm, sa le spun de fiecare data ca si cand ar fi prima oara.

Când ești sus, mai ales cei care nu te cunosc vor crede că acolo ai fost dintotdeauna. Sau că ai avut noroc. Sau că trebuie să le dai și lor din ce ai, fără să facă nimic pentru asta.

Jennifer Lawrence este magnifică în rolul principal (Joy); e nominalizată la Oscar, după ce a câștigat un Glob de Aur. De Niro și Bradley Cooper sunt așa cum ne-au obișnuit. Regizorul David O. Russell a făcut ceva la fel de bun ca American Hustle.

Dacă vrei o sugestie, nu te lua după nota filmului pe imdb. Vezi-l și bucură-te de el! Închipuie-ți că ești Joy. Îți vine să faci spargi totul în calea ta uneori, nu? Îți vine să te resemnezi, pentru că „mai mult nu se poate”. Și atunci, ridică-te pentru a nu știu câta oară și trăiește-ți viața aia extraordinară pentru care te-ai născut! Oricât de străin ți-aș fi, crede-mă pe cuvânt: ai toate șansele să devii un mare învingător! Trebuie doar să lucrezi cu adevărat la asta în fiecare zi, orice vârstă ai avea! Hai sus!



Taguri:
[recenzie joy 2015]   [nominalizare oscar 2016]   [robert de niro]   [joy glob de aur]   [trailer joy 2015]   [jennifer lawrence joy]