Pasarea din tine ce spune?


Metafore Terapeutice

16-09-2017
Like 457

Pe Rabindranath Tagore eu l-am descoperit în copilărie, preț de un minut, în câteva rânduri citite nu mai știu unde. Acolo era comparat cu Eminescu, iar asta mi-a rămas în minte pentru totdeauna. Mai târziu, i-am descoperit și versurile. Smile

Imnurile a două țări diferite (India și Bangladesh) sunt compuse pe versurile lui Tagore. A fost primul scriitor din Asia laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1913).

Am adaptat puțin o poezie de-ale lui, fiindcă povestioara în sine are o valoare mental-emoțională foarte interesantă, poate deveni o metaforă terapeutică extrem de eficientă. Doar citește-o în liniște, nu pe fugă…

 

 E despre libertate mentală și emoțională

 

și despre felul în care o înțelege fiecare dintre noi.

O pasăre domesticită, țopăind prin colivia ei, făcea ochi dulci suratei care dădea târcoale pe la fereastră. Ieșea din pădure, intra, ieșea din nou și privea cu drag la pasărea din colivie.

Pasărea sălbatică se-ncumetă, la un moment dat, să-i strige celeilalte: „O, draga mea, hai să zburăm în largul pădurii!”

Pasărea din colivie răspunse, învârtindu-se mândră: „Vino aici, fiindcă aici om trăi amândouă bine-mersi, fără grija zilei de mâine!”.

Cea din pădure se întrebă cu voce șoptită: „Oare, între zăbrele, voi putea eu să-mi întind larg, larg aripile?”.

Pasărea închisă medita la rândul ei: „Vai! nici n-aș ști în ce loc să-mi fac cuib sub întinsul acestei bolte înstelate fără sfârșit…”.

„Draga mea, vino să cântăm în zbor cântarea pădurilor!”

„Apropie-te de mine, vino în colivie și te voi învăța vorbirea celor știutori!”

„Da, dar cântarea nu se poate învăța. Te naști cu ea, o ai, doar îi dai voie să se audă.”

„Eu nu cunosc cântarea pădurii, nu cred că aș avea cum să mi-o amintesc de undeva.”

Sunt două păsări dornice de atâta dragoste, dar niciodată în zborul lor nu-și vor putea atinge aripile… Printre zăbrele se privesc și dorința de a se îmbrățișa este zadarnică. Își flutură aripile și neîncetat își cântă una alteia: „Vino lângă mine, dragostea mea!”.

Cea liberă strigă: „Nu, nu pot, mi-e teamă de porțile zăvorâte ale coliviei tale!”.

Cea întemnițată răspunde: „Vai, cât de vlăguite, cât de obosite trebuie să-ți fie aripile de atâta zbor!…”. 

 

La fel e și cu oamenii

 

Putem alege siguranța, liniștea, odihna dată de ceea ce am făcut mereu și ne-a devenit obicei, dată de ceea ce ne este familiar, productiv sau neproductiv, de ceea ce ni s-a spus, de ceea ce am învățat de-a lungul vremii… sau… putem alege libertatea unui nou început cu fiece ocazie, libertatea zborului, libertatea dată de necunoscut, de plăcerea surprizei, de noi descoperiri, de curaj în viață, libertatea creată de idei, de experiențe noi, de rezultate pe care nu le-am mai avut. Căci pentru a obține ceva ce n-ai mai avut, trebuie musai să faci ceva ce n-ai mai făcut.

Oricare dintre păsări are dreptate în felul ei. Dar care o fi oare mai fericită dintre ele?… Află de la tine răspunsul ideal pentru tine, nu pentru ceilalți.

Un alt text care ar putea să te impresioneze peste așteptări, care ar putea să-ți folosească extrem de mult în viața cotidiană, căci te învață recadrarea, reevaluarea situațiilor neplăcute, nefericite, tensionate, găsești aici.

În secolul 21, frica nu mai e o soluție pentru a conduce, pentru a influența, pentru a da exemplu pozitiv, pentru a obține rezultatele dorite. Există variante mult superioare. Poți citi aici ce înseamnă cu adevărat Puterea, Bătaia, Frica, Autocontrolul și cum faci să trăiești ceea ce-ți dorești, nu doar ceea ce se nimerește.

Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, speaker din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Speaking, individual ori pentru grupuri de oameni oricât de mari. catalin@catalinstoica.org



Taguri:
[zbor]   [libertatea]   [coach catalin stoica]   [jmt catalin stoica trainer]   [pasari]   [tagore]   [poezie]   [metafora terapeutica]   [hai sus]   [academia de bine]   [emotii]   [recadrare]   [frica]