Cele 6 nevoi umane interdependente


Dezvoltare Personala, Leadership, Inteligenta Emotionala

06-12-2016
Like 558

Nu putem fi fericiți dacă una dintre ele rămâne nesatisfăcută. Nu există una mai importantă decât alta. Fiecare decurge din toate celelalte. Se află într-o permanentă interdependență.

“Suntem cu toții conduși de nevoia de a împlini 6 nevoi umane de bază. Aceste 6 nevoi umane nu sunt doar dorințe, nu sunt ceva ce vrem. Sunt nevoi profunde care există în fiecare dintre noi și care servesc ca fundament pentru fiecare alegere pe care o facem.” Anthony Robbins

Care sunt cele 6 nevoi umane?

 

1.Nevoia de Siguranță, de Confort. Ne naștem cu ea, o dobândim atunci când, timp de 9 luni prenatale, primim totul fără să facem nimic pentru asta. Primim aer, primim hrană, primim somn... Sunt momente în care siguranța e tot ceea ce ne liniștește cel mai tare. Siguranța ne dă siguranță.

 

2.Nevoia de Nesiguranță, de Incertitudine. Noul, neprevăzutul, riscul ne și sperie, dar ne și stimulează, ne împinge înainte, ne dezvoltă. Suntem curioși, avem poftă de adrenalină, ne place să ne jucăm fără să putem anticipa rezultatele finale, chiar dacă ne dorim unele favorabile.

Dacă niciodată nu am fi încercat ceva ce ne-ar fi putut face să părem ridicoli, trăiam în peșteri și în ziua de azi.

Roger von Oech

 

3.Nevoia de Importanță, de Însemnătate. Fiecare om este unic în felul său, prin toate acele combinații de valori, talente, abilități pe care le are și își dorește ca asta să se vadă cât mai bine în afară. Nimic nu pare mai trist decât să ajungem la capăt de "drum" și să nu fi fost în atenția nimănui, să nu fi contat foarte mult pentru nimeni.

 

4.Nevoia de Iubire, de Conectare, de Relaționare. Suntem ființe sociale și, chiar dacă avem profilul de personalitate al unui introvert, al unui om liniștit, retras, ne e foarte greu să fim fericiți fără implicarea unor alte persoane în viețile noastre. Oricât de posibile pot fi rupturile relaționale, fără stabilirea unor relații puternice, succesul personal, social, profesional, financiar, antreprenorial ar fi unul redus.

 

5.Nevoia de Creștere, de Dezvoltare. “Pe această planetă, tot ce este viu fie crește, fie moare. Creșterea este una dintre nevoile primare ale vieții." Un pui de orice nu supraviețuiește fără iubirea mamei sau a cuiva de lângă el. Mai târziu, la maturitate, atenție la felul în care facem lucrurile să funcționeze: întâi oferim, abia apoi primim. Deși, tare ne-ar plăcea să fie invers; uneori, doar să primim.

Nu contează cât de mulți bani ai, câți oameni îți recunosc meritele sau ceea ce ai obținut în viață. Dacă nu simți că te dezvolți, vei fi nefericit și neîmplinit.

Anthony Robbins

6.Nevoia de Contribuție. A dărui ceva cuiva, oricui, înseamnă a-ți dărui ție. Când dăruiești ceva, gestul în sine te face să te simți mai puternic/ă. Electroencefalograful măsoară o mai importantă activitate benefică a creierului atunci când omul dăruiește decât atunci când el primește. Contribuția apare în mai multe sensuri: către ceilalți, dar și către sine. În Leadership, se asociază cu Legea Moștenirii: "Valoarea cea mai de preț a unui lider este succesiunea." Johnn Maxwell

 

Liderii care lasă o moștenire:

  • Conduc eficient pe termen lung, dar își pregătesc din timp și un succesor.
  • Creează o cultură a liderilor, fără teama că, într-o bună zi, unul dintre ei s-ar putea să-i ia locul în mod surprinzător.
  • Se sacrifică astăzi (pe termen scurt) pentru a-și asigura succesul de mâine (pe termen lung).
  • Pune echipa înaintea indivizilor.
  • Părăsește organizația sau compania cu integritate.

Hai Sus! Academia de Bine te susține!

 



Taguri:
[inteligenta emotionala]   [eq]   [leadership jmt]   [nevoi umane]   [anthony robbins]   [hai sus]   [academia de bine]   [bani]   [dezvoltare]   [iubire]   [roger von oech]   [john maxwell]