Realitatea ta e doar o perceptie


Dezvoltare Personala

18-07-2016
Like 431

Oricât de puțin îți vine să crezi, ceea ce vezi în jurul tău nu este realitatea. Este doar ceea ce crezi TU despre realitate. E o poveste pe care ți-o spui în funcție de milioanele de informații care s-au adunat în mintea ta de-a lungul anilor, descrise, arătate, imprimate de oamenii care ți-au trecut prin viață. La fiecare dintre noi, aceste informații prind altfel de rădăcini. Apoi, unele fructe seamănă. DOAR seamănă. De aceea, când crezi că te deranjează cineva sau ceva, gândește-te că, de fapt, te deranjează povestea pe care ai învățat să ți-o spui tu despre acel cineva sau ceva. Nu realitatea te deranjează, ci felul în care tu alegi să o vezi. Nu realitatea obiectivă, ci realitatea TA și numai a TA.

Concluzia: dacă vrei să schimbi ceva în viață, caută să-ți schimbi poveștile pe care ți le spui. Redefinește situațiile, privește-le din cu totul alte unghiuri, inclusiv din cele care te deranjează, dar care ți-ar putea aduce niște rezultate în mod neașteptat spectaculoase. Iar mintea va reface filmul după noul scenariu. Tot numai o poveste va fi și cea nouă; dar măcar îți va susține starea de bine, te va sprijini în activitățile tale, îți va deschide drumul către împlinirea personală pe care cu toții ne-o dorim.

Întâmplare adevărată: “Un profesor universitar preda un curs unor studenți, când se oprește deodată și scoate din servietă un pachet de biscuiți, împachetat într-o hârtie albă. Citind mirarea pe chipul studenților, le-a spus că trebuie neaparat să mănânce ceva. S-a ridicat de la catedră, s-a îndreptat spre primul rând de studenți și i-a îmbiat și pe aceștia cu câte un biscuit. Studenții s-au servit. În timp ce mânca al doilea biscuit, profesorul exclamă: “Delicioși, nu-i așa!?” Studenții au aprobat, dând din cap afirmativ. Profesorul a îndepărtat atunci hârtia de pe biscuiți și a lăsat să se vadă ambalajul original al pachetului: poza unui câine pe care scria “Biscuiți pentru câini”. Studenții s-au uitat la pachet extrem de surpinși. Unuia i-a venit să vomite, și-a pus mâna la gură și a fugit spre baie. “Tocmai am demonstrat că oamenii nu mănâncă numai mâncare, ci și cuvinte. Iar, deseori, gustul celor din urmă depășește gustul în sine”, le-a spus profesorul și și-a continuat prelegerea.”

E vorba despre profesorul polono-american Alfred Korzybsky, un mare cercetător al minții omului în prima jumătate a secolului trecut. El spunea, la un moment dat: “Harta nu e totuna cu teritoriul.” Teritoriul nu-l poți schimba, dar harta ta poate fi oricând redesenată.

Hai Sus!



Taguri:
[academia de bine]   [hai sus]   [realitatea]   [recadrarea]   [alfred korzybsky]   [harta]   [teritoriul]   [tehnici de dezvoltare personala]   [tehnici de dezvoltare a creativitatii]   [perceptie subiectiva]   [poveste adevarata]