Poti


Dezvoltare Personala

23-08-2016
Like 436

Poți "traduce" asta puțin?

Trăim într-un ritm mult prea alert și experiențe mult prea încărcate de semnificații, de mesaje, de înțelesuri ca să le putem desluși pe toate.

Așa cum am mai scris pe aici în diverse rânduri, gândurile, înțelesurile sunt date de logică, de partea rațională a creierului, în timp ce senzațiile, trăirile intense sunt încărcate de emoții. Iar emoțiile conduc în fața raționalului, bat raționalul, îl anulează dacă se află în vreun conflict. Uite aici exemplul foarte elocvent din povestea de viață a profesorului universitar Alfred Korzybsky. De aceea alegem, iubim, cumpărăm etc emoțional; abia după vine logica să explice alegerea făcută în mod emoțional.

Doar gândește-te puțin la asta: știi că fumatul dăunează în mod real sănătății, că alergatul face bine la orice vârstă, că mersul pe jos poate fi cel mai la îndemână sport pe care-l poți practica spre binele tău. Știi așa ceva, e logic și argumentat, e susținut rațional de o mulțime de informații dovedite științific și scrise negru pe alb. Și cu toate acestea, nu pui în aplicare ce este cel mai bine pentru organismul tău, ci acele lucruri care-ți creează cele mai satisfăcătoare senzații, emoții, sentimente, oricât de deranjante ți-ar fi pentru organism. Starea plăcută de moment bate imaginea cu necazul posibil viitor.

Iar emoțiile vin exclusiv din experiență, din ce ai trăit până acum. Dacă vrei să schimbi o convingere, schimbă emoția care o susține; ca să schimbi emoția, caută să trăiești noi experiențe de același gen în care emoția limitativă și-a făcut cuib în mintea ta. Noile experiențe provoacă noi emoții, mereu altele sau într-alte feluri. Nu contează în ce situații te pui; important este să fie ceva intens, care-ți focusează atenția și te face să simți în direcția dorită. Ca în acest articol în care îți propuneam schimbarea de stare, stimularea de resurse necesare.

Hai Sus! Academia de Bine te susține! Smile



Taguri:
[academia de bine]   [hai sus]   [schimbare]   [emotii]   [senzatie]   [experienta]   [rationalizarea]   [logica si argumentarea]