Clouds of Sils Maria. Sarpele din viata unui om


Filme despre Tine

03-10-2015
Like 358

Pentru că asta întruchipau norii ăia: un șarpe care se strecura prin trecătoarea elvețiană Maloja Snake; un șarpe alb, uriaș, pe care nu aveai cum să nu-l admiri, deși aducea cu el cele mai reci schimbări.

Filmul e din 2014 și notat slăbuț pe imdb. Însă, după părerea mea, își merită nominalizarea la Cannes pentru regie (Olivier Assayas) și Cesar-ul pentru Kristen Stewart în rol secundar feminin (Valentine). Juliette Binoche (Maria) întruchipează perfect un apus frumos, trist, resemnat și aproape disperat în același timp. Povestea în sine e o cascadă de antiteze mai mult sau mai puțin subtile; e o încrengătură de începuturi și sfârșituri. Și pare că începutul nu se poate împăca niciodată cu sfârșitul. Doar că un nou început n-ar putea exista fără un sfârșit lăsat în urmă, iar un sfârșit e sursa unui nou început, oricum ar arăta el. 

Disputa dintre generații, conflictul dintre trecut și prezent, dorința primului de a-l controla pe cel de-al doilea. Se întâmplă în viața oricărui om. E greu să lași în urmă, e greu să renunți, e greu să predai ștafeta. Tinerețea își poate permite să greșească, să se înșele, să riște cu orice preț, dar maturitatea nu poate fi maturitate dacă nu învață din greșeli.

Valentine: Nu crezi ca oamenii pot fi orbiti de emotiile lor?

Maria: Ba da, dar nu chiar în halul asta. E prea teoretic. Un pic idiot, chiar. 

Valentine: Mie mi se pare viata si-atât.

Maria Enders este actrița preferată a dramaturgului elvețian Wilhelm Melchior. Care dramaturg moare fix înaintea unei decernări de premiu. Premiu pe care urma să-l primească Maria, aflată în drum spre Elveția, împreună cu asistenta sa, Valentine.

Klaus: Hai sa gândim altfel. Sa ne proiectam vietile în viitor si nu în trecut.

Maria o jucase pe Sigrid, o puștoaică de 20 de ani, din Maloja Snake. Așa se numește piesa. O jucase cu 20 de ani în urmă. Sigrid devine obsesia Helenei, proprietara de 40 de ani a unei afaceri aproape falimentare. Helena se îndrăgostește de Sigrid, iar Sigrid o joacă pe degete până la disperare. Și îi spune asta Helenei fără să clipească. Mariei i-a plăcut să o interpreteze pe Sigrid și a avut un succes răsunător. Iar acum i se propune rolul Helenei.

Maria: Am încercat… Am început, am lucrat la scene, dar o dispretuiesc prea mult pe Helena. Sunt Sigrid si vreau sa ramân Sigrid.

Avocatul: Sigrid are 20 de ani.

Maria: Nu-mi pasa, stiu ca am dreptate.

De fapt, Maria se simte din plin Helena și nu-i place deloc postura. Și știe că nu are, dar că vrea să i se dea dreptate.

Între Maria-Valentine și Helena-Sigrid pare să existe niște asemănări. Sau cel puțin așa i-ar plăcea Valentinei să se întâmple. Să domine relația cu femeia care a angajat-o. O face pentru că așa simte, din teribilism uneori sau pentru că poate.

Sigrid: Daca te-ai lasat manipulata, este pentru ca tu o voiai, ai cautat asta. Eu nu vreau nimic. Daca raman, vei fi amanta mea. Voi continua sa te izolez de ceilalti. Îmi voi întari influenta. Asta vrei?

Oamenii chiar pot fi orbiți maxim de emoțiile lor. Uneori câștigă, alteori pierd totul din cauza asta. Sau câștigă la fel de mult dacă aleg să dea poveștilor de viață conotația unor lecții importante.

Valentine: Un text e ca un obiect. Arata diferit în functie de lumina în care-l vezi. Are alt mesaj în functie de cine-l spune.

N-aș vedea în fiecare zi un astfel de film. M-ar obosi, probabil. Prima dată când am vrut să mă uit la el, am cedat după 18 minute. :) A doua oară, am considerat că merită să-l duc până la capăt. Și da, a meritat.



Taguri:
[clouds of sils maria recenzie]   [juliette binoche]   [kristen stewart]   [manipulare]   [sarpe]   [trecut viitor]   [let it go]