Ce mi s-a intamplat cu un om de vanzari


Dezvoltare Personala, Leadership

25-05-2017
Like 389

Zilele trecute, m-am întâlnit cu un om care intenționa să-mi vândă ceva și să mă implice în afacerea sa. Un om de calitate, cu bune intenții. Mi-a făcut o prezentare completă a produsului, mi-a împărtășit din povestea sa personală, iar când a terminat, a mai zis doar atât: "Ai ceva întrebări? Vreau să-ți răspund la ele." Eu? N-am avut nicio întrebare. De ce??? Păi, uite de ce.

Una dintre

 

CELE MAI MARI GREȘELI

 

pe care le poate face un vânzător (în cazul de față), un antreprenor sau pe care le poate face ORICARE DINTRE NOI atunci când vrea să convingă o altă persoană de un anumit lucru: să-i tot vorbească despre acel lucru și să ceară întrebări FĂRĂ ca înainte să fi pus el însuși întrebări despre nevoile, despre dorințele, despre valorile acelei persoane.

Viața ni s-ar îmbunătăți în mod considerabil dacă am deveni cu toții coachi din ce în ce mai pricepuți, dacă am învăța în mod practic să punem întrebări. Ca să aflăm, să ne informăm, ca să ne conectăm, nu doar să așteptăm momentul în care dăm replica, nu doar ca să arătăm cine suntem noi, de fapt. Când spun: "Îmi pasă de tine", nu e de ajuns. Tu vei înțelege și vei crede că chiar îmi pasă de tine doar atunci când caut să aflu de ce anume îți pasă ȚIE, ce ți-ar fi de ajutor dacă eu aș face pentru tine, cum anume ne-am putea bucura și dezvolta împreună, pe ce pui tu cel mai mare preț în viața ta, ce te emoționează, ce te motivează, unde ai vrea să schimbi ceva, la ce visezi cel mai tare etc.

Mai ales atunci când ne întâlnim prima dată ori când am nevoie să faci ceva pentru mine. Obligatoriu, voi căuta să fac întâi eu ceva pentru tine.

John Maxwell are o vorbă:

 

"A trăi intenționat nu înseamnă

a trăi cu bune intenții."

 

Bunele intenții sunt ocazionale, spontane și vin din bunătatea omului. Viața trăită intenționat înseamnă să te întrebi tot timpul: "Cum aș putea să mai adaug valoare cuiva? În ce fel aș putea ajuta pe cineva să obțină ceea ce își dorește, pentru ca eu însumi să obțin în viață ceea ce îmi doresc? Câte persoane pot susține astăzi și în ce fel? Prin încurajări... prin aprecieri sincere… prin acordarea încrederii mele în mod explicit... făcând niște lucruri concrete pe care, singure, acele persoane nu le pot face...?"

Altfel, omul din fața mea va găsi în altă parte ceea ce caută, acolo unde pe respectivii îi interesează de el, de starea lui de bine, de valorile pe care le are. Până și în piață, dacă mergi, vei cumpăra de la țăranul care ți se adresează mai frumos, care zâmbește, care te invită să guști ori să-ți alegi singur/ă produsele, care-ți dă un bonus, care se străduiește așa cum știe să te ajute mai mult, interesându-se în ce fel o poate face. Deși, lângă el, cineva are un preț identic și e tot un om cu bune intenții. Dar tace și așteaptă să te intereseze pe tine de el și de marfa lui.

Întâmplarea cu vânzătorii o trăiesc foarte des. În peste 80% din cazuri, ei nu știu să pună întrebări. Lor doar le place să se audă vorbind, iar, la final, se așteaptă să spui: “Wow, vreau să cumpăr, vreau să cumpăr!” Destul de rar se termină așa. Și, aici, i-am exclus din discuție pe acei vânzători-manipulatori, care caută să-ți bage ceva pe gât, cu gândul doar la targetul lor financiar, știind că se pricep foarte bine să te amețească din vorbe și să te păcălească ei cumva.

Ține minte:

 

“Liderii buni pun întrebări extraordinare.”

John Maxwell.

Fiecare dintre noi are nevoie să devină un lider din ce în ce mai bun în propria sa viață: acasă, la locul de muncă, între prieteni, în afaceri… În orice împrejurare, ai nevoie să-i înțelegi cât mai bine pe oameni înainte de a cere să fii înțeles. Cei care cred că leadershipul nu e pentru ei sau care consideră că au suficientă experiență cât succesul să le dureze toată viața… îmi pare rău să o spun: se înșală. Iar ei sunt ultimii care vor afla cât de tare se înșală în propria privință. Mi s-a întâmplat și mie; credeam că sunt buricul Pământului, în timp ce mă duceam în jos. Și nu înțelegeam de ce, că mie îmi păream foarte deștept. Mi-am revenit și am decis să nu mă mai opresc niciodată din învățat, din ascultat, din a mă înconjura de oameni mai buni decât mine în ceea ce fac. Nu mă voi mai opri niciodată din a accepta și căuta schimbarea, căci ea se face oricum, și cu, și fără voia mea.

Sunt Cătălin Stoica și sunt prietenul tău. Coach, Trainer & Speaker din echipa mondială a lui John Maxwell, ales de specialiști drept cel mai important expert în leadership din lume. Dacă te mai pot ajuta cu ceva, aici mă găsești: catalin@catalinstoica.org . Îndrăznește cu încredere, Hai Sus! Academia de Bine te susține!



Taguri:
[hai sus]   [academiadebine]   [leadership]   [john maxwell team]   [intrebari]   [coaching]   [coach catalin stoica]   [oameni]   [vanzari]   [trainer]   [greseli]   [afaceri]