An Inspector Calls. E mai usor sa previi. Orice.


Filme despre Tine

09-01-2016
Like 425

Un film BBC, din 2015, făcut după o piesă de teatru. O poveste polițistă așa cum doar englezilor le iese. De fapt, e mai mult decât un film polițist. E remarcabil de dinamic, chiar dacă toată lumea se mișcă, parcă, în reluare, englezește. De la extaz la agonie, înapoi la extaz și din nou la agonie.

Totul se întâmplă în 1912, când familia Birling – Arthur și soția sa, Sybil – primește vizita proaspătului logodnic al fiicei Sheila. La cină participă și fratele Sheilei, Eric. Oameni cu bani, cu poziție socială, cu perspective de dobândire a titlului de „lord”... Pentru ei, nivelul financiar și imaginea în societate reprezintă valorile cele mai importante. Și se străduiesc să pară buni, să pară merituoși, să pară demni de un statut tot mai înalt.

Și mai e vorba despre Eva Smith, o tânără care tocmai s-a sinucis. Inspectorul Goole investighează cazul și caută să afle care este legătura acestei familii cu nefericita respectivă.

Oamenii regretă nu atât pentru că au greșit, ci mai degrabă faptul că li s-a descoperit greșeala. Iar asta nu are nicio legătură cu poziția socială. Are legătură cu caracterul fiecăruia dintre noi.

Arthur Birling: Fiule, esti singurul dintre noi care a facut ceva ilegal in toata povestea asta. In cazul nostru, al celorlalti e doar...

Gerald Croft: ...e doar rusine.

Eric Birling: Voi face totul pentru a ma opri din a deveni ca oricare dintre voi.

Caracterul va rămâne întotdeauna ceea ce se întâmplă în noi, ceea ce gândim, ce simțim și ceea ce decurge din toate astea. Caracterul se reflectă în comportament. Reputația reprezintă părerea pe care și-o fac alții despre noi. E importantă, dar numai atunci când oglindește caracterul, atunci când nu minte pe nimeni în privința a ceea ce suntem cu adevărat.

Arthur Birling: Uite ce e, inspectore. As da oricat, as oferi o avere... chiar o avere numai sa...

Inspector Goole: De ce mereu asa tarziu, domnule Birling? Oferiti la momentul potrivit, atunci cand lucrurile chiar se mai pot indrepta. Acum, Eva Smith s-a dus. Nu-i mai puteti face niciun rau. Dar nu-i mai puteti face nici bine. Nici macar nu-i mai puteti spune: „Îmi pare rau, Eva Smith”. Dar nu uitati un lucru: exista atatea persoane Eva Smith si John Smith printre noi, în vietile noastre, cu temerile si sperantele si suferintele si sansele lor la fericire, cu toate acele lucruri care ne leaga, vrem, nu vrem... Nu traim singuri pe acest Pamant; suntem responsabili unii pentru altii. Ar fi cazul sa invatam aceasta lectie, sa devenim intai cu adevarat responsabili, inainte de a cere responsabilitate din partea celorlalti.

Nu e un film cu mari pretenții artistice. Dar e de văzut, e de familie, e pentru tot omul care are disponibilitatea de a mai învăța ceva de la viață, înainte de a trăi clipele grele pe propria piele.



Taguri:
[recenzie an inspector calls]   [inspector]   [film 2015 an inspector calls]   [bbc one]